LJUDI ĆE OSTATI BEZ POSLA

NES BiH: Ne smije se dozvoliti da struja poskupi više od deset posto, to bi moglo sahraniti privredu FBiH

Činjenica jeste da je struja poskupjela na svjetskim berzama, ali Vlada Federacije ne smije dozvoliti da privrednici sami ponesu teret, navodi se u saopćenju NES BiH

Iz NES-a BiH upozorili na posljedice poskupljenja struje. Arhiv

N. Aj.

7.10.2021

Ukoliko Vlada Federacije dozvoli najavljeno drastično povećanje cijene električne energije od 70 do 120 posto, to bi imalo nesagledive posljedice, saopćeno je iz Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH).

- Stav Udruženja poslodavaca Federacije da električna energija ne smije poskupjeti više od 10 posto sasvim je opravdan. U vrijeme kada se svijet polako otvara, kada se privreda, pa i u Federaciji, počinje postepeno oporavljati od krize uzrokovane pandemijom COVID-19, neshvatljive su ovakve pogubne ideje - navodi se u saopćenju i dodaje se:

- Činjenica jeste da je struja poskupjela na svjetskim berzama, ali Vlada Federacije ne smije dozvoliti da privrednici sami ponesu teret. Mora se pronaći mehanizam, kojim će se pomoći i "Elektroprivredi BiH", ali i privrednicima te posljedično radnicima.

Ističe se da bi predloženo poskupljenje struje značilo bi i udar na ionako osiromašeno stanovništvo, s obzirom da bi veće cijene struje rezultirale drastičnim povećanjem cijena roba i usluga na tržištu, kao i da će se ugroziti konkurentnost proizvoda iz BiH koji se izvoze na druga tržišta.

- Budžet Federacije iznosi više od pet milijardi maraka i puni ga upravo realni sektor. Zbog toga se mora pronaći način i sredstva da se pomogne privredi i stanovništvu. Vlast ne smije zaboraviti da je ona samo njihov servis - zaključili su iz NES BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.