PRESUDE

Usvojena apelacija "Avaza" u slučaju Milenka Stanića: Ustavni sud BiH zaštitio novinare od progona

Okružni sud u Bijeljini 2020. godine, nakon odluke Ustavnog suda, u cijelosti odbio tužbeni zahtjev Stanića u iznosu od 10.000 maraka

Stanić: Odbijena mu tužba. Avaz

Piše: M. Aščić

7.10.2021

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju (broj AP 2751/19) „Avaz-roto pressa”, koju je podnijela advokatica Almina Pilav protiv presude Okružnog suda u Bijeljini, a kojom je Milenku Staniću bila dodijeljena naknada štete u iznosu od čak 10.000 KM.

Odbijena tužba

Riječ je o tekstu koji je objavio „Avaz“ 23. februara 2016. godine pod naslovom „Kandidat za viceguvernera Centralne banke Stanić je najodgovorniji za formiranje logora Sušica“.

U ovom tekstu je preneseno javno saopćenje Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“.

Usvojenom apelacijom ukinuta je presuda Okružnog suda u Bijeljini od 24. aprila 2019. godine i predmet vraćen na novo odlučivanje po hitnom postupku.


Faksimil presude Ustavnog suda BiH. Avaz

Prema apelaciji Ustavnog suda i zahtjevu za novo odlučivanje, Okružni sud je 2020. donio presudu kojom je u cijelosti odbio tužbeni zahtjev Stanića protiv „Avaz-roto pressa“.

Ustavni sud BiH je utvrdio da je uloga medija da objavljuje informacije koje su od interesa za javnost, da je sloboda izražavanja na političkoj sceni izuzetno važna, a mediji imaju ključnu ulogu u obavještavanju javnosti o političkim zbivanjima.

- Kažnjavanje novinara može ozbiljno ugroziti doprinos koji mediji imaju - stoji u usvojenoj apelaciji Ustavnog suda BiH.


Zločini u Vlasenici

Ustavni sud je primijetio da određeni dijelovi iz teksta nisu bili dovedeni u pitanje jer je Stanić bio načelnik Kriznog štaba u Vlasenici tokom 1992. godine. Kako se navodi, u Vlasenici su počinjeni ratni zločini dok je Stanić bio načelnik Kriznog štaba.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.