TRAVNIK

Puljić: Katolička Crkva odbacuje svaki vid nasilja i zlostavljanja korisnika

Tokom rada u grupama sudionici su iznijeli svoje viđenje o ovoj tematici, analizirali postojeće mjere

Kardinal Vinko Puljić. Fena

Fena

8.10.2021

Katolička Crkva u BiH odbacuje svaki vid nasilja, uznemiravanja i zlostavljanja korisnika, poglavito djece i ranjivih skupina", poručio je kardinal Vinko Puljić u uvodnom govoru na konferenciji o zaštiti djece i ranjivih skupina koja je održana u Travniku.

Konferenciju je organizirao Caritas Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Biskupske konferencije BiH i uz financijsku potporu Fonda za financiranje pastoralnih projekta za središnju i istočnu Europu biskupije Linz (Austrija), a događaj je bio namijenjen svim crkvenim ustanovama/tijelima u Bosni i Hercegovini koji rade s djecom, mladima i ranjivim skupinama.

Prevencija i zaštita

Na konferenciji se okupilo više od 50 sudionika iz Vrhbosanske nadbiskupije, Biskupije Mostar-Duvno, Trebinje-Mrkan i Banjolučke biskupije.

Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je predslavio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski uz koncelebraciju ravnatelja Caritasa BiH mons. Tome Kneževića i drugih pristiglih svećenika.

U uvodnom govoru kardinal Puljić, u svojstvu predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Caritasa BiH pozdravio je prisutne i zahvalio Caritasu BiH na organizaciji ovog skupa, a predstavnicima crkvenih ustanova na dolasku.

Kardinal Puljić je naglasio kako Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini odbacuje svaki vid nasilja, uznemiravanja i zlostavljanja korisnika, poglavito djece i ranjivih skupina te kako je potrebno razgovarati o prevenciji i zaštiti.

Pravo odgovornosti

Mons. Knežević, ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine, pozdravio je nazočne i zahvalio na dolasku. Naveo je kako Caritas BiH već dulji niz godina radi na organizacijskom razvoju te kako je područje zaštite korisnika i suradnika jedna od ključnih tema razvoja Caritasa.

Dodao je kako je pripremljen Priručnik za zaštitu korisnika i osoblja Caritasa kojeg Caritas stavlja na raspolaganje svim sudionicima, a koji se može naći i na mrežnoj stranici Caritasa BiH: www.caritas.ba.

Mons. Knežević je posebno istaknuo činjenicu kako svi unutar Crkve, biskupi, svećenici, redovnici i redovnice, ali i vjernici laici imaju pravo i odgovornost zaštiti djecu i ranjive skupine od svakog oblika nasilja i uznemiravanja.

Tokom rada u skupinama sudionici su iznijeli svoje viđenje o ovoj tematici, analizirali postojeće mjere i dokumente te dali preporuke za unaprjeđenje, prenosi KTA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.