MOSTAR

Mario Kordić apelira na građane da povuku svoju tužbu

Plan prilagodbe za deponiju "Uborak" košta 4,7 miliona eura, rekao gradonačelnik

Kordić: Dobra volja. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

8.10.2021

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara apelirao je danas na Udruženje građana „Jer nas se tiče“ da povuku svoju tužbu na Plan prilagodbe Federalnog ministarstva okoliša i turizma koji se odnosi na sanaciju deponije „Uborak“.

Kako je Kordić pojasnio na današnjoj pres-konferenciji, ovaj dokument je vrlo jasan, konkretan i ima svoju vremensku skalu, a Grad je, praktično, u poodmakloj fazi aktivnosti vezanih za kreditiranje budući da provedba Plana košta 4,7 miliona eura.

-Tužba koju je udruženje pokrenulo jednostavno nam ne ide u prilog i mi smo, prakitčno, kao Grad sada stalni s cijelom pričom. Tužba nam objektivno predstavlja problem, jer nam koči proces ishodovanja svih neophodnih dozvola. U našim dosadašnjim razgovorima nisam uspio zadobiti njihovo povjerenje i, stoga, molio bih ih da promisle o svemu, jer problem deponije nije samo njihov, već svih nas- kazao je Kordić.

Podsjetivši na to da je Grad zajedno s tri komunalna preduzeća povukao tužbu protiv Udruženja, praktično, jučer, pred sami početak procesa, Kordić je kazao kako kako ne bi htio da se u javnosti stekne dojam da je „grad na koljenima i da ta tužba svojevremeno nije imala smisla“.

-Ideja je bila da pokažemo iskrenu namjeru i dobru volju - naveo je on.




Mještani deponiju ranije držali u blokadi. Arhiv "Avaza"

Upitan je li rješenje u spalionici otpada i ima li Grad, uopće, rješenje u vezi problema odlaganja otpada, Kordić je rekao da je jedno od njegovih razmišljanja to da je iznalaženje nove lokacije za deponiju proces koji se ne smije vezati za Plan prilagodbe.


Podsjetimo, mještani naselja sjeverno od Mostara okupljeni oko Udruženja „Jer nas se tiče“ već više od dvije godine traže da se deponija „Uborak“ sanira, zatvori i izmjesti na drugu lokaciju, a u nekoliko navrata su ovo odlagalište otpada držali u višednevnoj blokadi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.