MOSTAR

Lazović: Nakon 25 godina dejtonske BiH vrijeme je za promjenu Ustava BiH

To je činjenica koju nagovještavaju i strani dužnosnici, prije svega američka administracija, i mora se ući u ograničene izmjene Ustava BiH, rekao je Lazović

A. Ka. / Fena

Ivo Komšić i Miro Lazović

Foto: Fena


Predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 Miro Lazović na javnoj tribini "Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine" održanoj u Mostaru, izjavio je kako je nakon 25 godina dejtonske Bosne i Hercegovine došlo vrijeme za promjenu Ustava BiH.

- To je činjenica koju nagovještavaju i strani dužnosnici, prije svega američka administracija, i mora se ući u ograničene izmjene Ustava BiH. Formula prema kojoj BiH živi zadnjih 25 godina suprotstavlja se onom referendumskom pitanju koje su građani izglasali, a to je da žele živjeti u cjelovitoj državi BiH, državi ravnopravnih naroda i svih njenih građana na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine - kazao je Lazović.

Građanska država

Po njegovom mišljenju, BiH se mora graditi kao građanska država.

- Američka administracija, s već poduzetim nagovještajima da će na ovom prostoru biti puno aktivnija, mora ući u evidentne promjene Daytonskog mirovnog sporazuma, pogotovo Aneksa 4 na način da se izbrišu sve diskriminacijske odredbe u Ustavu koje bi omogućile BiH da gradi svoj put prema euroatlantskim integracijama i da postane jedna od članica Europske unije odnosno NATO-a. Formula dva entiteta i tri naroda nije formula kojom BiH može opstati, nije to ni formula tri entiteta i tri naroda, nego se Bosna i Hercegovina mora graditi kao građanska država na način da čovjek, pojedinac bude u centru svih političkih zbivanja tako da sve njegove slobode i ljudska prava budu zaštićena na cijelom prostoru BiH - kazao je Lazović.

Naglasio je kako je ovo period u kojem se upravo vodi bitka hoće li BiH biti građanska država ili ostati država etničkih entiteta.

- Očekujem da i ove tribine koje mi pravimo animiraju ogroman broj građana koji će dati podršku promjenama Ustava BiH s kojima će se bržim putem krenuti u pravljenje građanske države Bosne i Hercegovine na principima europskih standarda i to je ono što mi i večeras pokušavamo plasirati - kazao je Lazović.

Ivo Komšić iz Hrvatskog narodnog vijeća BiH kazao je kako je odgovornost za promjenu Ustava BiH podjednako na svim političkim subjektima, nevladinim organizacijama i građanima, ali, isto tako, i na međunarodnoj zajednici.

- Međunarodna zajednica nama je propisala dva ustava, jedan je federalni, a drugi je onaj dejtonski i oni također imaju odgovornost za ovo stanje u kojem se naša država u ovom trenutku nalazi. Stranci, odnosno ovi odgovorni izvan naše zemlje kažu da nam je država nefunkcionalna, neracionalna i nedemokratska. Ako se ide u promjene u ovoj zemlji onda Ustav moramo promijeniti u tim dijelovima da bi ona bila funkcionalna, racionalna i demokratska - kazao je Komšić.

Da bi BiH bila funkcionalna, dodao je, ona ne može imati ovoliko razina vlasti koji se međusobno isprepliću i gdje nadležnosti nisu razdvojene.

Mogućnost blokade

- Po Ustavu postoji mogućnost blokade naših institucija i nalazimo se u tom stanju. Imamo blokadu Predsjedništva, Parlamenta, državne i federalne vlade i tako dalje i to su stvarnosti našeg Ustava. Imamo neracionalnu državu jer imamo pet nivoa vlasti, a u svijetu ne postoji takva zemlja s toliko nivoa vlasti, s tolikom birokracijom i tolikim odljevom društvenog bruto proizvoda. Ni Švedska, ni velika Njemačka ne bi mogle podnijeti ovoliku državnu administraciju - kazao je Komšić.

Istaknuo je kako je BiH nedemokratska jer građani u njoj nisu jednaki.

- Građani u RS i u Federaciji BiH međusobno nisu jednaki. U RS imate aktivno pravo glasa, a nemate pasivno, ne možete biti birani ako niste Srbin. U Federaciji Srbin ne može biti biran u Predsjedništvo iz Federacije, mora biti građanin RS-a. Dakle Srbi u Federaciji mogu birati Hrvata i Bošnjaka, ali ne mogu Srbina, a to je elementarna građanska neravnopravnost i ugrađena je u naš ustav i to se mora ukloniti - naglasio je Komšić.

Dodao je kako se o svemu ovome mora više govoriti.

- Vrlo važno je da se oko ovoga jave nevladine organizacije, mediji i sami građani, da protestiraju protiv ovoga jer i stranci koji su zainteresirani za naše stanje žele stav građana i zato su i tribine poput ove u toj funkciji, da se potaknu građani i da traže promjene, jer ne želimo živjeti pod ovakvim režimom - kazao je Komšić.

Više o temi Miro Lazović

77 GODINA OD ZAVNOBIH-A
Lazović: Obrazac na kojem bi danas BiH trebala počivati
NA VRH

Podijeli članak na