KOMEMORACIJA U MOSTARU

Oproštaj od federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića

zgarao je, donosio je mnogo teških odluka, a mnogo je radio i posljednjih mjeseci i godina, iako je znao koliko je bolestan. Pokoj mu vječni, rekao je Kvesić

Piše: M. Smajkić

9.10.2021

S današnje komemoracije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru danas je održana komemoracija povodom smrti Vjekoslava Mandića, federalnog ministra zdravstva, koji je u četvrtak u svojoj 62. godini preminuo u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB).

Dr. Ante Kvesić, direktor SKB Mostar, biranim riječima se u ime bolnice, kao i Medicinskog fakulteta oprostio od pokojnog Mandića, istakavši da su ove dvije ustanove izgubile velikog čovjeka, važnog, hrabrog i privrženog.

Na posebno emotivan način govorio je o njihovoj dugogodišnjoj saradnji, ali i velikom prijateljstvu.

- Sjećam se našeg prvog susreta. Tada je započelo iskreno prijateljstvo koje je potrajalo do njegove smrti. Uradio je mnogo toga. Izgarao je, donosio je mnogo teških odluka, a mnogo je radio i posljednjih mjeseci i godina, iako je znao koliko je bolestan. Pokoj mu vječni - rekao je Kvesić.

U ime Vlade Federacije BiH na komemorativnom skupu se obratio federalni premijer, Fadil Novalić.

- Trebat će nam svima vremena da shvatimo da Vjekoslava više nema među nama. Saradnja s ministrom Mandićem je bila izuzetna, ali, drugačija nije ni mogla biti, jer je on bio veliki profesionalac, stručnjak i čovjek s velikim iskustvom - kazao je Novalić.

Podsjetio je da je pokojni Mandić prije formiranja aktuelnog saziva Vlade FBiH, obnašao odgovorne funkcije, prije svega u periodu od 2005. do 2007. godine. Posebno se osvrnuo na period pandemije, istakavši da je pokojni ministar donosio razumne odluke.

Također, na komemoraciji su govorili predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara i tajnica Ministarstva zdravstva FBiH, Snježana Bodnaruk, a u knjigu žalosti povodom smrti svoga prijatelja i uvaženog člana HDZ-a BiH među prvima se upisao Dragan Čović, predsjednik te stranke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.