TUŽNA SJEĆANJA

Saborac rahmetli Zaima Imamovića: On nije bio salonski komandant, već prvi na svim linijama

Njegova hrabrost sve nas je oslobađala straha od metka, kaže bivši pripadnik ARBiH

Muslić: Čast mi je što sam bio Zaimov saborac. Avaz

Piše: A. Bajramović

9.10.2021

Brojni saborci sjećaju se danas komandanta 1. drinske udarne brigade i 14. divizije Armije RBiH, Zaima Imamovića. Među njima i predratni komandir Policijske stanice u Ilovači kod Goražda, Kasim Muslić. 

Od dženaze pa sve do danas, Muslić je svake godine, 9. oktobra, kraj mezara heroja Imamovića. Kaže da je teško procijeniti da li bi danas, sa ovakvom strukturom vlasti, stanje bilo drugačije da je Zaim Imamović živ.

- Ono u što sam siguran je da bi borci i dalje, kao i tokom cijelog rata, bili uz njega i da bi sigurno živjeli dostojanstvenije – kaže  Muslić.

Zaima Imamovića pamti po mnogo čemu i kaže da je zbog herojstva koje je pokazivao i kada nije morao, kada je bitkama mogao komandovati iz pozadine, ostavio trag na svim svojim vojnicima. 

– Bio je jako skroman i častan čovjek, a njegova hrabrost sve nas je oslobađala straha od metka. Svaka od njegovih briljantno isplaniranih operacija bila je naša vojnička pobjeda nad neprijateljima. U jednoj od njih, decembra 1992., forsirali smo Drinu i došli iza leđa neprijatelju, iza linija sa kojih je mjesecima napadao i gađao naše linije odbrane na Osanici. U munjevitoj operaciji oslobodili smo prostor od Osanice do Zebine šume. 

U tim borbama i ja sam teško ranjen. Ta linija je držana 4 dana, a onda je iz meni nepoznatih razloga pala. Čast mi je što sam bio njegov saborac, jer rahmetli Zaim nije bio salonski oficir i komadant, već je sa nama, rame uz rame, bio prvi na svim bojištima – kazao nam je Kasim Muslić, koji je od posljedica ranjavanja ostao stopostotni ratni vojni invalid.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.