AVAZ SAZNAJE

Ponovo kasnimo za regionom i Evropom: Blokada institucija koči i uvođenje 5G mreže u BiH

Cilj je da do 2025. godine mobilna mreža pete generacije bude dostupna za 30 posto stanovništva, navedeno u Strategiji Ministarstva komunikacija i prometa BiH

Pristup internetu brzinama većim od 100 megabita u sekundi. Avaz

Piše: E. Halimić

9.10.2021

Napredna internet-mobilna mreža 5G dostupna je u Hrvatskoj, Sloveniji, Sjeverna Makedonija već radi testiranja, Srbija je usvojila sve potrebne dokumente, Crna Gora počinje s dodjelom frekvencija, dok u BiH još ne postoji ni regulatorni okvir.Širokopojasni pristup

Ipak, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, kako saznaje „Avaz“, napravilo je Okvirnu strategiju razvoja širokopojasnog pristupa u BiH za period 2021.-2025. godina.


Radi se o dokumentu bez kojeg razvoj mobilne mreže pete generacije ne može ni početi. Ali nije sve bez problema, ova strategija za početak implementacije mora dobiti odobrenje Vijeća ministara BiH, a koje je trenutno u blokadi, koju provode kadrovi iz RS.


Naime, prema dokumentu, cilj je da do 2025. godine mobilna mreža pete generacije bude dostupna za 30 posto stanovništva BiH. Navedeno je da 5G mreža ima važnu ulogu u osiguranju dostupnosti širokopojasnog pristupa s brzinama većim od 100 megabita u sekundi (Mbit/s), što je posebno bitno za ruralna područja u BiH. Kako se navodi u Strategiji, u BiH 57,3 posto stanovništva ili oko 2,02 miliona živi u ruralnim područjima, dok 42,7 posto stanovništva živi u urbanim područjima (1,51 mil. stanovnika).
Rokovi definirani državnom strategijom. Avaz

- Ruralna područja pokrivaju uglavnom inkumbent operatori ili inkumbent uz jednog alternativnog operatora - istaknuto je.


Inače, termin inkumbent operatori se odnosi na one koji su prije liberalizacije tržišta imali državni monopol, a u BiH su to „BH Telecom“, „Telekom Srpske“ i „HT Mostar“.Problem sa 4G

I pored činjenice da BiH planira nekad u budućnosti uvesti 5G mrežu i tako se pridružiti Evropi, u Strategiji se priznaje da još nije potpuno implementirana ni 4G tehnologija.


- U Bosni i Hercegovini, nakon što je Regulatorna agencija za komunikacije BiH telekom operatorima izdala dozvole za 4G/LTE, u toku je pokrivanje teritorije BiH 4G/LTE signalom u skladu s propisanom dinamikom te se uskoro i u BiH može očekivati usluga kućnog mobilnog širokopojasnog pristupa, što je značajno naročito za pristup širokopojasnosti u ruralnim područjima BiH - navedeno je u Strategiji Ministarstva komunikacija i prometa BiH.Upitna finansijska snaga telekoma u BiH

U Strategiji je iznesen i osvrt na funkcioniranje i rad telekom operatera u Bosni i Hercegovini.


- Udio u vlasništvu „BH Telecoma“ i „HT Mostara“ ima Vlada FBiH, što kroz političku prizmu stvara prepreke i produžuje donošenje odluka o strateškim inicijativama, kao i inicijativama za ulaganje u širokopojasnu infrastrukturu. S upitnom finansijskom i operativnom snagom, postoji rizik hoće li inkumbent operatori moći nastaviti ulagati s obzirom na trenutnu situaciju - navedeno je u Strategiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.