POTOČARI

Bivši predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a Diego Aria posjetio Memorijalni centar

Minutom šutnje odao je počast žrtvama genocida, a zatim obišao mezarje i spomen zid sa ispisanim imenima žrtava genocida

Diego Aria. Fena

H. J. I. / Fena

9.10.2021

Bivši predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a Diego Aria (Arria) danas je posjetio Memorijalni Centar u Potočarima.

Ariu su dočekali uposlenici Memorijalnog centra i predstavnice Udruženja majki iz Srebrenice i Bratunca na mezarju Memorijalnog centra, gdje je minutom šutnje odao počast žrtvama genocida, a zatim obišao mezarje i spomen zid sa ispisanim imenima žrtava genocida u Srebrenici.


Prvi put posjetio Srebrenicu 1993. godine

Aria je prvi put posjetio Srebrenicu u aprilu 1993. godine, nakon masakra na školskom igralištu na kojem je poginulo više od 70 osoba, a ranjeno više od 100, a gdje je u vrijeme njegove posjete još bilo ljudskih ostataka na željeznoj ogradi igrališta.

Prisjećajući se te posjete, Aria je rekao da je prvi put vidio nešto u šta nije mogao povjerovati, ostatke djece ubijene dok su provodili vrijeme bezbrižno se igrajući na školskom igralištu.

- Svaki put kad se vratim u Srebrenicu, nakon moje prve bolne posjete u aprilu 1993., osjećam se na neki način bolje kao ljudsko biće jer gledam hrabre ljude, na primjer majke, kćeri koje sam upoznao, i porodice žrtava koje su ovdje masakrirane 1995., i lakše mi je kad vidim da su bolje i jače. Kad pogledate strašne stvari koje su ovdje učinjene, prije toliko godina znate da je svijet znao šta se događa, ali su gledali u drugom smjeru - rekao je Aria.


Rat u BiH se mogao i trebao spriječiti

Nakon posjete Muzeju, te prolasku kroz izložbe Centra, Aria je razgovarao sa majkama koje su između ostalog pitale da li je svijet mogao učiniti više da spriječi genocid u Srebrenici.

Aria je još u toku rata govorio o mogućim zločinima i da se sam rat u Bosni i Hercegovini mogao i trebao spriječiti.

- Govorio sam još tad u Srebrenici, 1993. da ćemo zaštiti narod u Srebrenici, a mi to nismo učinili. Osjećao sam se posramljeno. Zato sam danas ovdje. Zato vas nikad neću zaboraviti. Tad sam imao najbolje namjere, a jedini doprinos koji mogu dati sada jeste da neću zaboraviti vašu hrabrost i borbu za pravdu. Pokušavam da svojim djelovanjem, poučen vašom tragedijom, utičem na bolju budućnost, kako ostatak svijeta ne bi osjetio onu bol koju ste vi ovdje osjetili - dodao je Aria, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.