BUDUĆI AUSTRIJSKI KANCELAR

Šalenberg prilikom prethodne posjete našoj zemlji: Mi vas nećemo ostaviti na cjedilu, teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni

Pomoći BiH danas znači pomoći samom sebi, rekao je Šalanberg

Aleksander Šalenberg. Agencije

Piše: N. Aj.

10.10.2021

Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg) naslijedit će Sebastiana Kurza na mjestu državnog kancelara Austrije, a na najvišu poziciju u izvršnoj vlasti dolazi sa mjesta šefa diplomatije.

U maju je Šalanberg boravio u Bosni i Hercegovini, tačnije u Sarajevu, te je poslao snažene poruke podrške.

- Poruka EU i Austrije danas je vrlo jasna i kratka - mi vas nećemo ostaviti na cjedilu - kazao je Šalanberg tada.

Istakao je da u Austriji živi više od 200.000 osoba iz BiH, zbog čega su vrlo bliski međuljudski odnosi između dvije zemlje.

Pomoći BiH danas znači pomoći samom sebi - rekao je Šalanberg dodavši da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH neupitni i ne mogu biti predmet pregovora.

Naglasio je da će Austrija ostati aktivna i u okviru svojih mogućnosti pružiti podršku da se postignu željeni rezultati.

- Kristalno je jasno da je budućnost BiH i regiona u EU. U tom smislu mi jasno zagovaramo da sve države ovog regiona budu uključene u konferenciju o budućnosti EU. Svakako mislimo da tu pripadaju i zemlje za koje želimo da što prije budu dio evropske porodice - istakao je Šalenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.