ZVANIČAN POČETAK

Nakon odluke da se učenicima skrate časovi, oglasili se iz "Grijanja" Zenica: "Mittal" nije napunio sistem, grijanje najkasnije od 15. oktobra

Uložili smo maksimalne napore da sezona grijanja počne ranije, o čemu svjedoči dopis upućen kompaniji “ArcelorMittal” Zenica (AMZ), i to 23. septembra, da smo spremni početi puniti sistem

Učenicima osnovnih i srednjih škola u Zenici čas će trajati 30 minuta jer nema grijanja. Fena

N. Aj.

10.10.2021

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona najavilo da će od sutra u zeničkim osnovnim i srednjim školama nastavni čas trajati 30, umjesto 45 minuta, saopćenjem za javnost oglasilo se Javno preduzeće "Grijanje" Zenica.

To preduzeće, posredstvom press službe Grada Zenica, obavještava građane da su “u završnoj fazi pripreme za predstojeću sezonu grijanja” te da će zvaničan početak grijanja u tom gradu, prema Odluci o zagrijavanju Grada iz 2018. godine, biti najkasnije 15. oktobra.

Početak punjenja sistema

- Iako smo uložili maksimalne napore da sezona grijanja počne ranije, o čemu svjedoči dopis upućen kompaniji “ArcelorMittal” Zenica (AMZ), i to 23. septembra, da smo spremni početi puniti sistem, nažalost, iz ove kompanije su sistem počeli puniti tek 6. oktobra, i to na intervenciju gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića - ističu iz JP “Grijanje” Zenica te napominju kako su na vrijeme preduzeli sve neophodne mjere za početak grijne sezone.

Međutim, o punjenju sistema, ističu, "odlučuje isključivo kompanija AMZ", a koje je preduslov da sezona grijanja počne.

- Također, dužni smo pojasniti i to da je Gradsko vijeće Zenica (GVZ) donijelo Zaključak da sezona grijanja počinje 1. oktobra, ali isto je trebalo izglasati i izmjenu Odluke o zagrijavanju, kojim bi se precizirao početak grijne sezone te definisali svi uslovi ove Odluke. Želimo istaći i to da smo odmah obavijestili GVZ da je Zaključak neprovodiv bez izmjene Odluke o zagrijavanju Grada - upozoravaju iz JP "Grijanje".

Nadležna gradska služba

Podsjećaju kako po toj odluci preduzeće može ranije početi grijne sezonu "ako temperatura vanjskog zraka, tri noći uzastopno, bude niža od 12 stepeni, mjereno u 21 sat".

- Ovi uslovi će biti ispunjeni večeras u 21 sat, nakon čega će distributer obavijestiti nadležnu gradsku službu da su ispunjeni uslovi za prijevremeno puštanje grijanja. JP "Grijanje" Zenica nijednom svojom radnjom nije prekršilo zakonske propise koji regulišu tu oblast te će učiniti sve da u narednim danima naši građani dobiju tople radijatore - podvlače iz JP "Grijanje" Zenica.

Napominju kako ulažu maksimalne napore i poduzimaju “sve mjere i radnje kako bi sezona grijanja grada počela ranije”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.