PISALI GRADSKOM VIJEĆU

Zlatni ljiljani protiv prijedloga teksta Naše stranke za spomenik na Kazanima

Pored neviđenog zla s kojim su bili suočeni u periodu agresije, pripadnici Armije i MUP-a RBiH se nisu svetili i ratovali su po pravilima Ženevske konvencije, navode

Prijedlog spomenika na Kazanima. Avaz

Fu. M.

11.10.2021

Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo uputio je otvoreno pismo Gradskom vijeću Sarajeva u kojem se oštro protivi prijedlogu Naše stranke za tekst koji bi trebao biti ispisan na spomeniku nedužno ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima.

Kako su istakli, prijedlog Naše stranke apsolutno je neprihvatljiv za časne pripadnike Armije i MUP-a RBiH, kao i za članove njihovih porodica.

- Smatramo ga sramnim pokušajem izjednačavanja žrtve i agresora. Armija RBiH nastala je voljom sva tri naroda, kao i voljom građana BiH, a kao odgovor na brutalnu agresiju te sistemska ubistva, silovanja, progone, etnička čišćenja kao i sva druga nezamisliva zlodjela i u konačnici genocid - navode u pismu.

Pored neviđenog zla s kojim su bili suočeni u periodu agresije, pripadnici Armije i MUP-a RBiH se nisu svetili i ratovali su po pravilima Ženevske konvencije, navode.

- Armija RBiH jedina je oružana sila koja je bila multietnička, nastala na tekovinama antifašističke ideje i kao takva uspjela je odbraniti državnost i nezavisnost jedine nam domovine - istakli su. 

Otvoreno pismo. Facebook

Predmet "Kazani" jedini je tragični slučaj koji se desio u opkoljenom Sarajevu, a koji su počinili pojedinci koji su istupili iz lanca rukovođenja i komandovanja Prvog korpusa Armije RBiH. Odmah po saznanju za ovaj slučaj, tokom najteže ratne "93. godine, kada nismo bili sigurni ni u goli opstanak, smogli smo snage i obračunali smo se s tim pojedincima koji su izvršli ove zločine i narušavali čast i ugled Armije RBiH. Tokom i neposredno nakon agresije odgovorni u predmetu "Kazani" su procesuirani i njih 14 je pravosnažno osuđeno - naglasili su iz Udruženja.

Podsjetili su da je opsada Sarajeva trajala 1.425 dana, tokom koje je poginuo 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.

- Napomene radi, za sve ove i druge zločine nad građanima Sarajeva, Tužilaštvo BiH nije još uvijek pokrenulo nijednu optužnicu, što rukovodstvu Naše stranke ne smeta i nisu se očitovali o ovom pitanju  - navode. 

Na kraju dodaju: 

Nikad nismo čuli da su se iz Naše stranke oglasili po pitanju izgradnje bilo kakave vrste spomen-obilježja za hiljade nedužno stradalih građana od Foče, Prijedora, Bijeljine, Srebrenice, Goražda, Bihaća i mnogih drugih gradova širom BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.