SREBRENICA

Kako pripremiti zimnicu: Dvostruko više cijene povrća u odnosu na prošlu jesen

Skoro sve je poskupjelo, a finansijska situacija znatno je pogoršana zbog pandemije koronavirusa

Velika ponuda i potražnja na bratunačkoj pijaci. AVAZ

Piše: S. Smajlović

17.10.2021

Pripreme za zimnicu u srebreničkoj općini u punom su jeku. 

No, ono što svima predstavlja problem su cijene povrća koje su dvostruko više u odnosu na prošlu jesen.

Slobodanka Ilić i Bahrija Aljaknović zbog veće ponude, ali i povoljnijih cijena, odlaze po povrće za zimnicu na pijacu u Bratunac, koji je udaljen deset kilometara od Srebrenice.



U svojim baštama

Na bratunačkoj tržnici crvene paprike kupovale su se po 1,80 KM, žute po osam maraka u vreći od pet kilograma. Vreća krompira od pet kilograma je osam, kupusa od 10 kilograma 12 KM, paradajz je po marku i po za kilogram.

Kažu da je skoro sve poskupjelo, a finansijska situacija znatno je pogoršana zbog pandemije koronavirusa.

Dok domaćice iz grada razmišljaju gdje nabaviti kvalitetno povrće za zimnicu, one sa sela nemaju tih problema, jer ga imaju u svojim baštama.

Mirsada Gušić, Fikreta Sandžić, Šuhra Merdžić, Advija Smajlović i Fadila Sandžić iz srebreničkog prigradskog sela Gostilj nisu zabrinute pred dolazak zime.

Dobar urod

Kažu da su na svom imanju ove godine zbog rasta cijena zasijale više nego ikada te, uprkos suši, sve je rodilo, jer su vodile računa o vlažnosti biljaka. Kako šta sazrijeva u njihovim vrtovima, tako bez žurbe ubiru i pakiraju. Na pijacu ne idu te ih cijene voća i povrća ne interesiraju jer imaju svega u izobilju.

Od jabuka su, kažu, ispekle slatki i kiseli pekmez, sirće, razne džemove i sokove, a od povrća ajvar i razne zimske salate za svoje potrebe, ali i za tržište.

Srebreničku pijacu čini samo jedna tezga. 

Habibović i Karić: Jedine prodavačice. AVAZ

Svakog ponedjeljka tokom godine stalne prodavačice na ovoj pijaci su Abida Karić iz Bratunca, Nisveta Habibović iz srebreničkog sela Dugo Polje i povremeno Mirsada Gušić iz Gostilja. Osim povrća, Nisveta donosi i kvalitetne mliječne proizvode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.