REAKCIJE

Aleksandar Popov za "Avaz": Dodik je prešao sve moguće crvene linije, građani RS su taoci takve politike

Sve češće i otvorenije najave raspada BiH u opasnost dovode i državu, ali i cijeli region

Popov: Dodik parališe opoziciju. Avaz

Piše: Alen Bajramović

11.10.2021

Komentirajući posljednji istup Milorada Dodika na samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu, srbijanski analitičar Aleksandar Popov kaže za portal "Avaza" da je ključno pitanje odnos SAD-a i zapadnih zemalja prema onom što gledamo od Dodika. Sve češće i otvorenije najave raspada BiH u opasnost dovode i državu, ali i cijeli region.


Samo politički nepismeni mogu pomisliti da će RS, bez reperkusija, izaći iz BiH

- Da li zapad stvarno ne može da stane ukraj Dodiku i njegovom kabadahijskom ponašanju? Ako može, a neće, onda je veliko pitanje zašto neće, jer on je prešao sve moguće crvene linije. I vrijeđajući predstavnike SAD-a, od ambasadora u BiH do Eskobara, do toga da sada otvoreno najavljuje raspad BiH. Ovo je jedan korak ka raspadu. Ako međunarodna zajednica, ako SAD i EU hoće nešto da urade, a ne mogu onda je tek to tragično jer ako svjetske sile ne mogu da stanu ukraj jednom regionalnom kabadahiji, to je onda stvarno poražavajuće – kazao nam je Popov.

On dodaje da samo politički nepismeni mogu pomisliti da će RS, bez reperkusija, izaći iz BiH. Popov ne može da vjeruje da SAD, 26 godina nakon potpisivanja sporazuma kojem su posredovale, ne vide da BiH “trune i da je odavno trebalo mijenjati Dejtonski sporazum i BiH učiniti održivom i funkcionalnom”.


Milorad Dodik. Agencije

- To bi automatski, linearno otvorilo pitanje prvo unutar BiH, ponovnu priču o trećem entitetu i konačno, u skladu sa onim salvetama u Karađorđevu, da se on pripoji Hrvatskoj. A da ne govorimo što bi to otvorilo sve druge moguće aranžmane po onoj verziji bivšeg britanskog diplomate Timoti Lesa, koji smatra da mira na Balkanu neće biti bez stvaranja velike Srbije, velike Hrvatske i velike Albanije. Ako to krene to su onda igre bez granica. Tu se onda ne zna gdje će se stati. Bez velikog regionalnog i svjetskog dar – mara to ne može da prođe i meni sad uopšte nije jasno da li stvarno jednom regionalnom kabadahiji niko ne može da stane u kraj. Ako je to stvarno tako onda to otvara mogućnost i za sve druge i onda imamo 90-te godine na djelu – ističe Popov.


Nije to samo Dodik, tu su i predstavnici druga dva naroda

On poručuje da su stvari otišle predaleko, te da neodgovorni političari građane BiH drže kao taoce.

– Nije to samo Dodik, tu su i predstavnici druga dva naroda koji su se toliko osilili pa ispada da im niko ništa ne može. Sad su stvari otišle toliko daleko. Dodik je to lukavo iskoristio, pa sada ispada ko god udari na njega da je udario na RS. Time prikriva sve što je on uradio, svoj lični interes i da ne bude sankcionisan za neke stvari. Sad su RS i njeni građani taoci takve njegove politike a on na taj način parališe opoziciju. A upravo on je čovjek koji najveću štetu nanosi RS i njenim građanima jer će se naći pod teškim sankcijama. Na kraju će dovesti u pitanje opstanak RS – zaključuje Popov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.