UGLEDNI ANALITIČAR

Žarko Puhovski za "Avaz": Izetbegović hoće građansku opciju, a istovremeno njegova stranka radikalno čisti tamo gdje ima kontrolu

Dodik bi malo gunđao, vjerovatno bi ga se moglo preko Vučića natjerati da sluša, kazao je Puhovski

Piše: Alen Bajramović

11.10.2021

Puhovski: EU je izgubila ugled. Arhiv

U posljednjim istupima bh. političara, univerzitetski profesor, politički analitičar i filozof Žarko Puhovski iz Zagreba vidi samo dosadni igrokaz koji se ponavlja.

Puhovski ističe da je jedina opasnost stalno ponavljati kako nema izlaza, da je BiH u ćorsokaku. 

– Ja ne mislim da se nekakva neposredna katastrofa primiče u smislu rata ili oružanih sukoba, nego se nastavlja ovo dugo crkavanje. Jedinim mogućim izlazom mi se čini masivna intervencija SAD, jer EU je izgubila ugled. Ona ni sama ne zna koja je njena pozicija prema vani, jer je iznutra ne može formirati i kao takva ne može biti dovoljno jasan čimbenik u rješavanju problema u BiH. To bi mogla biti administracija SAD uz uvjet da se nađe motiv – dodaje Puhovski.

Ugledni profesor iz Zagreba navodi da su se osnovne kategorije i u svjetskim razmjerama izvitoperile, pa je intervencija SAD, naglašava, jedino moguće rješenje u BiH.

Minimalni smisao nesvrstanih

- Mi živimo u potpuno perverznom svijetu u kojem možemo vidjeti da se Rusija pojavljuje na skupu nesvrstanih, a čitav smisao nesvrstanih je bio protiv Sovjetskog Saveza i SAD. I da se Tita pitalo, vjerovatno i više protiv SSSR-a jer mu je bio bliži pa mu je zato bio opasniji. Pojavljuje se govornik iz Turske, kao članice NATO pakta. Minimalni smisao nesvrstanih je bio da su to zemlje koje nisu članice blokova. Zato ponavljam da ne vidim nikakvog drugog izlaza osim eventualne masivne intervencije SAD, koja jedina ima autoritet kod sve tri strane. Dodik bi malo gunđao, vjerovatno bi ga se moglo preko Vučića natjerati da sluša. I da im onda, što bi se reklo, u pero diktiraju novi sporazum – ističe profesor Žarko Puhovski.

Ipak, u kontekstu najava o stvaranju velikih država na Balkanu, profesora Puhovskog pitali smo koliko takvi apetiti sa različitih strana, jedan drugog mogu nahraniti i ohrabriti, pa da se u nova prekrajanja granica ipak krene. 

Nikakvih promjena granica BiH neće biti

– Ja sam siguran da nikakvih promjena granica BiH neće biti. Siguran sam da neće biti velike Hrvatske, a gotovo sam sasvim siguran da neće biti ni velike Srbije. Ja mislim da su priče o "srpskom svetu" kao izvoru opasnosti dio histerije iz NATO-ove propagande nakon poraza u Afganistanu i nešto manjeg u Crnoj Gori. Tu se pokazalo da NATO nema smisla i sad se moraju izmišljati neprijatelji – kaže Puhovski.

Pojašnjava da, u situaciji kada unutar BiH niko nije u stanju donositi odluke u interesu države, a NATO, nakon Afganistana i Crne Gore, nije jamac sigurnosti, rješenje može biti samo u angažmanu SAD-a, kao velike svjetske sile.

- Čović ima stalno istu priču – hoćemo novi izborni zakon. Izetbegović i Komšić kažu – nećemo novi izborni zakon. Dodik kaže da bi htio izborni zakon, ali ne bih htio BiH tako da uopće nije jasno za koga bi se izborni zakon donosio. A dan nakon što je rekao da ne bi htio BiH počinje raspravljati o tome kako bi se preuredili odnosi u BiH. Izetbegović hoće građansku opciju, kao i Komšić koji smatra da etnički prefiksi nisu bitni, a istovremeno njegova stranka radikalno čisti tamo gdje ima kontrolu nad lokalnim sredinama, onima koji po etničkom sastavu ne odgovaraju njihovom konceptu – kazao nam je profesor Puhovski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.