NA LICU MJESTA

"Avaz TV" u Bužimu: Kako je tornjak Sevdah osvojio svijet

Osim Sevdaha, porodica Burzić ima još 12 pasa, tri mužjaka Toro, Atos, Astor, i devet ženki Atina, Diva, Buna, Disa, Jana, Nela, Lora, Lara i Rosa

Piše: A. Čengić

11.10.2021

Svjetski šampion, dvogodišnji tornjak Sevdah iz Bužima, jučer se vratio kući sa takmičenja u Češkoj. Izložba je održana početkom mjeseca u gradu Brnu, a najljepši tornjak na svijetu, pobijedio je u velikoj konkurenciji.

Njegovi ponosni vlasnici Mirsada i Husnija Burzić za portal "Avaza" kažu da su ga na prvu izložbu odveli kada je imao samo osam mjeseci. Bio je šampion mladih, šampion BiH i odmah je dokazao da je spreman za velika takmičenja.

- Sevdah je dobio ime od svog uzgajivača. Dugo je čekao to leglo i kada je stigao na svijet držeći ga u ruci rekao je: "dat ću mu ime Sevdah po ljubavi, a sestri Sabur jer sam sa nestrpljenjem i sa puno ljubavi čekao ovo leglo" - prisjeća se Mirsada Burzić.


Svjetski šampion sa vlasnicom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Porodica Burzić prvog tornjaka nabavila je prije šest godina, a od 2018. su uzgajivači tornjaka koji sada u svom imenu imaju i titulu “od Burzića”.

Osim Sevdaha imaju još 12 pasa, tri mužjaka Toro, Atos, Astor, i devet ženki Atina, Diva, Buna, Disa, Jana, Nela, Lora, Lara i Rosa.

- Tornjak je nježan pas, kada su djeca u blizini, on se spusti u nivo djeteta. Kada vlasnika nema on se pretvara u čuvara. Tornjaka krasi plemenitost i njegova narav. To je pas koji sam sebe voli, i privlači osobu sebi, pun je ljubavi - kaže Mirsada Burzić.

U ovoj porodici nije samo Sevdah šamion, i njegov potomak Lara osvojila je prvo izložbi najljepšeg šteneta.

Kompletnu reportažu iz Bužima o šampionu Sevdahu pogledajte u našem video prilogu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.