GENERALNA SEKRETARKA PDP-A

Pekić: Potpuno je jasno da se i po cijenu zdravlja stanovništva stvara politička kriza

Od kada je otkrivena afera "Kiseonik", tražimo, molimo i apelujemo na Vladu Republike Srpske da pruži odgovore na pitanja vezano za ovaj slučaj, nabavi mediciniski kiseonik i smijeni odgovorne, kazala je Pekić

N. Aj.

Mira Pekić

Foto: Arhiv


Od kada je otkrivena afera "Kiseonik", tražimo, molimo i apelujemo na Vladu Republike Srpske da pruži odgovore na pitanja vezano za ovaj slučaj, nabavi mediciniski kiseonik i smijeni odgovorne. Od tada, dobijamo samo izgovore, neistine i pokušaje da nesposobnost i nemar odgovornih prebace na druge, koji su radili svoj posao u okviru zakona, rekla je generalna sekretarka PDP-a Mira Pekić.

Pekić ističe da je neistina da se medicinski kiseonik ne može nabaviti, da je ovlašteno preduzeće već saopćilo da medicinskog kiseonika ima za cijelu BiH, te da se u roku od 24 sata, po hitnom postupku, može nabaviti kiseonik, kao što su tokom pandemije tu mogućnost koristili i za nabavku medicinskih sredstava, ali i iskoristili za lična bogaćenja.

- S jedne strane čujemo da se kiseonik traži od donatora, a s druge strane da se medicinski kiseonik ne može nabaviti. Pa ko su ti donatori i gdje oni nabavljaju kiseonik, da im se zahvalimo i da ga nabavi i Republika Srpska? Danima od nadležnih slušamo izgovore i neistine, a djelovanja nema skoro pa nikako. Očekujemo da će konačno premijer Višković odlučiti da smijeni ministra zdravlja i direktora UKC-a Republike Srpske - kazala je Pekić.

Ona ističe da ne stoje optužbe da UKC ne može legalno nabavljati medicinski kiseonik, jer firma koja ima dozvolu za velepromet nema cisterne i boce, budući da je, kako kaže, veleprometnik poveznica između proizvođača i potrošača.

- Međutim, postavlja se pitanje koja i kakva ambalaža je do sada korištena na UKC i drugim zdravstvenim ustanovama? Ovdje je potpuno jasno da se i po cijenu zdravlja stanovništva stvara politička kriza, da bi prikrili sav svoj nemar i kriminal, te još jednom pozivam premijera da konačno smijeni odgovorne i počnu raditi po zakonu i za dobrobit građana - kazala je Pekić.

NA VRH

Podijeli članak na