RODITELJI OGORČENI

Obustavljena nastava u područnoj školi u Potočarima zbog radova na centralnom grijanju

Ogorčeni su roditelji 140 učenika ove škole, od čega je 98 posto bošnjačke djece

Škola u Potočarima. S. Smajlović

S. Smajlović

12.10.2021

Odlukom Ministarstva prosvjete i kulture RS učenici područne škole u Potočarima kod Srebrenicie, od danas do 15. oktobra neće pohađati nastavu zbog radova na centralnom grijanju, a onlajn nastava nije prihvaćena kao mogućnost.

Ogorčeni su roditelji 140 učenika ove škole, od čega je 98 posto bošnjačke djece. Saopćenjem su izrazili nezadovoljstva za nemar resornog ministarstva Vlade Republike Srpske, lokalne zajednice, ali i bošnjačkih političkih partijama i predstavnicima u općinskoj administraciji.

Prinudni zimski raspust

Problem grijanja u ovoj školi datira još od početka školske godine, kada su učenici bili na prinudnom zimskom raspustu više od petnaest dana. Nakon zamjene kotlova u martu ove godine ustanovljeno je da centralno grijanje nema dovoljno protoka i ne može da zagrije prostorije. Do sada su za sistem grijanja i rekonstrukciju škole uložena velika sredstva, ali od toga ništa nije u funkciji. Škola je devastiranja, bez grijanja i fiskulturne sale- tvrde roditelji djece ove škole, koji su prošle godine zbog nastalog stanja organizirali protest.

Direktor Prve osnovne škole Srebrenica Snežana Jandrić ističe da je uprava preduzela sve mjere kako bi se obavila temeljna sanacija grijanja koje je dijelom sanirano, ali je utvrđeno da postoje i drugi problemi zbog kojih sistem ne radi u punom kapacitetu koji se otklanjaju kako bi grijanje bilo spremno, a djeca u školskim klupama.

Zamjena kotlova

- Nakon zamjene kotlova u martu ove godine ustanovljeno je da centralno grijanje nema dovoljno protoka i da ne može da zagrije prostor, te da je potrebno da se ugrade dodatni radijatori u učionicama. U junu sam imala sastanak sa roditeljima gdje sam im rekla da će problem biti riješen. Već u julu od radnika na održavanju saznali smo da su cijevi koje su ukopane u zemlji problem zbog kojih grijanje nije u punom kapacitetu - objašnjava Jandrić.

Kaže da su sredstva za sanaciju i dijela grijanja već u avgustu pronađena i da su obavljena sva tenderska procedura i radovi u toku. Osim radova na centralnom grijanju, kaže, bit će urađeni i molerski radovi kao i zamjena vrata na toaletima.

Problem sa grijanjem u ovoj školi je od prošle godine, u februaru je održan i protest dok su ranije roditelji ukazivali na loše uslove u školi i nedostatak sportske sale iako su u rekonstrukciju škole do sada uložena značajna sredstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.