PRESS SINDIKATA

Kurtović: Izjednačiti prava čuvarima u KPZ-ovima i policajcima

Kurtović: Kolege rade u teškim uvjetima. Arhiv

Piše: E. H.

12.10.2021

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH zatražio je danas od Vlade FBiH poboljšanje uvjeta u kojima rade državni službenici zaposleni u KPZ-ovima.

Predsjednik Sindikata Samir Kurtović na press konferenciji kazao je da bi svako trebao da obiđe KPZ-ove i pogleda u kakvim se uvjetima radi.


Zatvorski čuvar

- Radi se sa zatvorenicima koji izdržavaju kazne od jedne pa do 20 godina. Zatvorski čuvar te ljude treba da usmjerava, da im bude i psiholog pa i doktor. Vlada Federacije BiH može poboljšati uvjete i to samo poštujući Zakon o izvršenju krivičnih sankcija (ZIKS) – pojasnio je Kurtović.

Dodao je da se prava uposlenih moraju riješiti onako kako je to propisano zakonom.

- Uvjeti rada se moraju poboljšati u KPZ-ovima. Kolege koji rade tu vrstu poslova su u jako teškoj situaciji, očekujem od Vlade FBiH i resornog ministarstva da ispoštuje zahtjeve sindikata odnosno ispoštuje ono što je predvidio zakon. Kako bi napokon ove osobe imale iste benefite koje imaju policajci u ministarstvima unutrašnjih poslova – naglasio je Kurtović.

Prema njegovim riječima, već je održan sastanak s predstavnicima Vlade FBiH na ovu temu.


Primijeniti zakon

- Rečeno nam je da će oni primijeniti zakon i član 130., a Vladi FBiH će biti dostavljen spisak pripadnika koji rade ovu vrst poslova i da Zavod PIO FBiH primjenjuje odredbu člana 130. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, a što do sad nije bio slučaj. Kolege imaju beneficirani radni staž, a trebaju dobiti u staž i pet godina po najboljim uvjetima dok borave u KPZ-u. Dakle policija dobija pet najboljih godina koje im se računaju za penzioni staž, to pravo moraju ostvarivati i zaposleni u KPZ-ovima. To je onih pet godina kad su imali najbolja primanja – pojasnio je Kurtović.

Na pitanja novinara, Kurtović je pojasnio je da je upućena inicijativa Vladi FBiH, a kako bi došlo do povećanja osnovice za plaće, a posebno za one koji rade u KPZ-ovima.

- Uvjeti za rad nisu na onom nivou na kojem bi trebali da budu. Supra imamo sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i očekujemo podršku. On je najavio određenu podršku i očekujemo da ćemo napokon riješiti veliko pitanje za oko 1.000 uposlenika koji rade u KPZ-ovima – istakao je Kurtović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.