POSJETE

Turković iz Slovenije poručila: Bez stabilne i sigurne BiH nema stabilnog regiona. zapaljiva retorika gubi podršku

BiH je, uvjereni smo, spremna za kandidatski status, uprkos pokušajima unutrašnje destabilizacije i opstrukcija, kazala je Turković

Turković s kolegom Logarom. Twitter

Piše: N. Aj.

12.10.2021

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u posjeti je Sloveniji, gdje se sastala s kolegom Anžeom Logarom i razgovarala o euroatlantskim integracijama BiH, bilateralnoj saradnji, borbi protiv pandemije, ekonomiji i drugim aktuelnim temama.

Turković je nakon susreta sa slovenskim ministrom vanjskih poslova poručila da su veze BiH i Slovenije višeslojne i neraskidive.

- Čvrsto vjerujem da ćemo dijeliti i zajedničku evropsku budućnost - kazala je Turković.

Pozitivna poruka

Pozdravila je samit EU-zapadni Balkan, koji je održan pod predsjedavanjem Slovenije te čestitala Sloveniji na uspješnom predsjedavanju EU.

- Jasna evropska perspektiva je ključna za sigurnost i stabilnost cijele regije zapadnog Balkana. Njeno odsustvo otvara prostor za strane negativne utjecaje. Ideja o preciziranju roka za ulazak država u EU može biti važan podsticaj. BiH je, uvjereni smo, spremna za kandidatski status, uprkos pokušajima unutrašnje destabilizacije i opstrukcija. Što ranije odobravanje kandidatskog statusa za BiH pomoglo bi, ne samo reforme, nego bi doprinijelo relaksaciji političke situacije u BiH i cijeloj regiji. Vjerujem da bi to poslalo i pozitivnu poruku cijeloj Evropskoj uniji - kazala je Turković.

Postignut napredak

Osvrula se na situaciju u BiH, te je rekla kako nema dileme da je postignut veliki napredak posljednjih decenija, ali da je očito da je ostalo još još mnogo posla.

- Bez stabilne i sigurne BiH nema stabilnog regiona. Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladavati sve izazove na putu ka EU. Očekuje nas jačanje borbe protiv korupcije i kriminala, što će zasigurno utjecati i na političke blokade. Zapaljiva retorika i pokušaji usporavanja napretka koje svi vidimo gube podršku i snagu koju sada crpe iz nekih stranih utjecaja, a ne iz demokratskog legitimiteta ili podrške naroda i građana - poručila je Turković.

Istaknula je i da je na sastanku bilo govora i o borbi protiv pandemije koronavirusa, borbi protiv ilegalnih migracija, kao i privrednoj saradnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.