UNIŠTAVANJE ŽIVOTA

Građani Čelića izlaze na ulice: Ne žele spalionicu medicinskog otpada u svojoj blizini

Lokacija je nekoliko kilometara udaljena od centra Čelića, odnosno od škola, privatnih i poslovnih objekata

Najavljeni protesti za nedjelju u 12 sati. E. Sk.

Piše: E. Skokić

12.10.2021

Građani Općine Čelić, ali i nekoliko mjesnih zajednica u bh. entitetu RS za nedjelju tačno u podne su zakazali proteste zbog najave izgradnje spalionice medicinskog otpada na lokalitetu Mrtvička polja – selo Mrtvica.

Kontaktirali smo načelnika Općine Čelić Admira Hrustanovića, koji je za "Avaz" izjavio:

- Prošli utorak sam uputio zvaničan dopis Opštini Čelić s obzirom da se pominje lokacija koja je u bh. entitetu RS. Kada dobijem odgovor o tome ću obavijestiti javnost.

Čelićani su zabrinuti zbog najave da će spalionica medicinskog otpada biti u Mrtvičkim poljima. Lokacija je nekoliko kilometara udaljena od centra Čelića, odnosno od škola, privatnih i poslovnih objekata.

U selu Mrtvice, koje pripada Opštini Lopare, mještani su već izlazili na ulice jer ne žele spalionicu medicinskog otpada u svojoj neposrednoj blizini.

Ugrožena su sela Mrtvice, Smiljevca, Koritaša, Pukiša, Bobetinog Brda. Za njih gradnja spalionica životinjskog i medicinskog otapada znači uništavanje poljoprivrednog zemljišta, vodotoka, vazduha, a time i života.

Spalionicu planira graditi firma "Zanni" iz Lukavca, a direktor preduzeća Irfan Samardžić rekao je ranije medijima da imaju sve dozvole i certifikate koji garantuju da će spalionica biti sigurna.

No, mještani iz pomenutih sela i Općine Čelić će zajedno u nedjelju organizovati protesni skup.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.