NASTAVLJENO SUĐENJE

Afera "Respiratori": Ganibegović potvrdio da je „Seb“ u viber grupi Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a

Najintresantniji dio današnjeg saslušanja su upravo razgovori i komunikacije Edite Kalajdžić i Hasana Ganibegovića u viber grupi „Gensek“

B. Cerić

Fadil Novalić i Hasan Ganibegović

Foto: Avaz


Saslušanjem Hasana Ganibegovića, bivšeg šefa Ureda premijera Fadila Novalića, danas je nastavljeno suđenje Novaliću i ostalim optuženima za nabavku 100 respirtora iz Kine po cijeni od 10,5 miliona maraka.

Danas je Tužilaštvo završilo sa salušanjem ovog svjedoka, koji se prošle sedmice u Sudu BiH na većinu pitanja tužioca ničega nije sjećao.

Brisali poruke

Najinteresantniji dio današnjeg saslušanja su upravo razgovori i komunikacije Edite Kalajdžić i Hasana Ganibegovića u viber grupi „Gensek“. U medijima, kada je pokrenuta hajka u vezi respiratora, tada je Hasan Ganibegović dobio uputu da on, premijer i Edita Kalajdžić brišu sve poruke u ovoj viber grupi.

Ganibegović je danas rekao da je djelimično izbrisao dio poruka.

Na pitanje tužioca Džermina Pašića, da se u „Gensek“ grupi spominje „Seb“, Ganibegović je pojasnio da je to Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a u Sarajevu.

Ona je u grupu spomenuta kao „Seb“.

Ganibegović i Kalajdžić vodili su razgovor 23. aprila 2020. kada je Ganibegović dobio od Fahrudina Solaka ugovor sa „Srebrenom malinom“ o kupovini respiratora. Taj ugovor je Kalajdžić proslijedio, naglasivši da je ugovor štetan, da nisu ispoštovani rokovi i da treba ugovor raskinuti.

Interesantna je komunikacija od od 28. marta 2020. u viber grupu „Gensek“ gdje se Edita Kalajdžić obratila Ganibegoviću:

- Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant.

Pripremljena zahvala

Ganibegović odgovara:

- Je li ovo tačno što Kučuković kaže za ubijanje ljudi.

Radi se o komunikaciji koja je obavljena nakon dolaska respiratora. Ganibegović nastavlja:

- Bahra i šef nabavljali. Ako se nije Ćahta upetljao.

Kalajdžić odgovara:

Užas. I ono pismo otišlo. Niko ništa ne pita. Treba poderati sve.

Ganibegović je kasnije objasnio, naknadno o kojem pismu je riječ. On je rekao da se radi o pripremljenoj zahvali Fikretu Hodžiću i „Srebrenoj malini“ zbog kupovine tako velikog broja respiratora, koji su tada bili neophodni.

Svjedok je ponovo potvrdio da je Edvin Kučuković koji živi u Kanadi ponudio uvoz šest respitatora što nije bilo dostatno potrebama, te je kazao da ih može isporučiti tek u majku prošle godine.  Kučuković je tada upozorio da se čuvaju loših respiratora koji se nalaze na tržištu jer izazivanju rupture pluća usljed nekontrolisanog pritiska.  Porućio je da takvih može nabaviti odmah za 9.000 KM. 

Ganibegović je kazao da nije znao ni za jednu drugu ponudu osim "Srebrene maline" koja se jedina pojavila s ponudom za nabavku većeg broja respiratora. 

Ganibegović je razriješen dužnosti 3. decembra prošle godine nakon što se vratio sa godišnjeg odmora i bolovanja. U rješenju nisu bili navedeni razlozi zbog kojih je razriješen dužnosti.

Odgovarajući na pitanje Vasvije Vidović, advokatice Novalića, Ganibegović je kazao da je u martu i aprilu prošle godine bio veliki pritisak na Vladu Federacije BiH za nabavku medicinske opreme i da niko drugi to nije htio da uradi.

Vlada FBiH je, prema rriječima Ganibegovića 16. marta prošle godine sazvala proširenu sjednicu, a kako je Kazao Fahrudin Solak je dolazio i ranije kod Novalića da predloži uvođenje stanja nesreće. 

Ganibegović je u jednom momentu govoreći o Solaku, iznenada emotivno reagirao. 

- Kada mi je je prijatelj poginuo na Bjelašnici dolazio je Solak, kada idem u Srebrenicu tu je Solak, bio je tu kada su migranti dolazili- kazao je i zaplakao Ganibegović potvrdivši da je i sam član Gorske službe spašavanja. 

Na narednom pretresu, zakazanom u petak, odbrana će nastaviti sa ispitivanjem ovog svjedoka, a bit će pozvana Edita Kalajdžić.

NA VRH

Podijeli članak na