ZAMJENIK LIDERA SDS-A

Radović: Komitet SNSD-a zbog straha spreman da žrtvuje i narod i RS

Zamisao nije nikakva odbrana interesa Republike Srpske ili put ka mirnom razdruživanju, već uspostavljanje totalitarnog režima, kazao je Radović

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović. Arhiv

N. Aj.

13.10.2021

Rukovodstvo SNSD-a je na jučerasnjoj konferenciji za štampu upoznalo javnost da je u pripremi povlačenje ranije datih saglasnosti Republike Srpske na Zakon o odbrani BiH, na Zakon o VSTV-u i na Zakon o PDV-u. Treba napomenuti da su predstavnici SNSD-a glasali za te iste, ali i za druge zakone u zakonodavnim tijelima BiH, kojima su formirane određene institucije, ali i agencije na nivou BiH - kazao je zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović, prenosi BN TV.

- Sada, kada polako gube uticaj nad njima i kada im se njihovo djelovanje može vratiti o glavu kao bumerang, su se dosjetili da treba da ih vrate u nadležnost RS pod devizom "Samostalna Republika Srpska u okviru Dejtonskog sporazuma" - kazao je Radović.

Zakonodavna vlast bi kontrolisala sudsku

Tu se, kaže on, radi o pokušaju ponovnog uspostavljanja kontrole nad tim istim institucijama,ali sada u okviru Republike Srpske.

- Nadležnost nad sudstvom bi se prenijela na Narodnu Skupštinu, gdje vladajuća koalicija predvođena SNSD-om ima potpunu većinu, pa bi samim tim imala i kontrolu nad radom sudstva. Ovo bi bio pravi non sens u parlamentarnoj demokratiji jer bi zakonodavna vlast kontrolisala sudsku vlast - navodi Radović.

Prema njegovim riječima, to praktično znači da bi se kontrolisao izbor sudija i tužilaca kako bi se kontrolisali sudski procesi, ali i eventualne istrage o pojedinim zloupotrebama.

Dokaz tome je, kako navodi Radović, jučerašnja prijetnja Tužilaštvu i MUP-u RS zbog hapšenja i procesuiranja odgovornih za zloupotrebe u nabavkama Instituta za javno zdravstvo u vrijeme pandemije od strane predsjednika SNSD-a.

Fer i pošteni izbori

- Dalja namjera je da se pod izgovorom vraćanja nadležnosti eliminišu SIPA i Tužilaštvo BiH, zbog započetih, ali i okončanih istraga o zloupotrebama, korupciji i kriminalu koje vode do visokih funkcionera vladajuće koalicije - naveo je Radović i dodao da je jasno da to nema veze sa reciprocitetom oko osuđenih za ratne zločine, jer za nepunih 16 godina svoje vladavine ova vlast, osim samo verbalno i tobožnjim prijetnjama, nije nastojala da taj problem riješi.

On dalje navodi da ne treba zaboraviti i nedavnu izjavu kojom je najavljeno uspostavljanje Izborne komisije na nivou Republike Srpske jer postoji strah od fer i poštenih izbora i transparentnog brojanja glasova.

- Očito je da su Zakon o PDV-u i Zakon o oružanim snagama samo dodati kao dekoracija, jer bi bilo providno i da su samo tražili da se u prvoj fazi uskrati rad SIPA-e i Tužilaštva BiH na teritoriji RS. Dakle, zamisao nije nikakva odbrana interesa Republike Srpske ili put ka mirnom razdruživanju, već uspostavljanje totalitarnog režima u svim sferama političkog i društvenog života i strah od moguće odgovornosti za počinjeni kriminal i ogromne višemilionske zloupotrebe - zaključio je Radović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.