ŠTANCALI DIPLOME

SAD imenovale povjerenika za istragu: Denis Prcić pod lupom i američkog pravosuđa

Od marta 2020. do oktobra 2020. u više navrata pokušao od studenata naplatiti po 1.500 KM za navodnu reakreditaciju

Prcić: Od studenata tražio 1.500 KM za izdavanje diploma. Avaz

Piše: E. Halimić

13.10.2021

Pravosuđe Sjedinjenih Američkih Država zainteresiralo se za slučaj vlasnika Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (AUBiH) Denisa Prcića.


Sve radnje

Zbog zahtjeva iz BiH ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država od Okružnog suda Kolumbije zatražilo je imenovanje Linde Otani-Makini (McKinney) za povjerenicu koja će prikupiti dokaze i poduzeti sve druge radnje u odnosu na osumnjičenog Prcića.

Podsjećamo, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona mjesecima već vodi istragu u kojoj se Prcić sumnjiči za zloupotrebu ovlaštenja i nezakonite naplate od studenata, od kojih je tražen novac za nepostojeće troškove, a čime je uvjetovano izdavanje diploma.

U dokumentu američkog ministarstva pravosuđa se navodi da je Prcić od marta 2020. do oktobra 2020. pokušavao u više navrata naplatiti po 1.500 KM od studenata za navodnu reakreditaciju ACICS-a (Vijeće za akreditaciju nezavisnih fakulteta i škola u Vašingtonu) iako je akreditacija važila do kraja 2020. godine.

- Nakon što su odbili platiti za 59 studenata je uskraćen pristup službenim podacima, e-mailovima i sistemu koji su koristili kao studenti AUBiH, a u kojem su navedeni svi njihovi ispiti tokom studija - pojašnjeno je.

Dodaje se da je istraga u BiH otkrila da naknada za ponovnu akreditaciju nije predviđena ni u jednom internom dokumentu AUBiH ili ugovorima sa studentima.


Materijalna dobit

- Tokom pretresa AUBiH otkriveno je obavještenje koje pokazuje da se AUBiH povukla iz postupka reakreditacije. Obavijest je datirana na 30. oktobar 2020., potpisana od Prcića i upućena Vijeću za akreditaciju nezavisnih fakulteta i škola u Vašingtonu. Kao rezultat toga, bh. vlasti vjeruju da je zahtjev za isplatu bio namijenjen isključivo materijalnoj dobiti - naveli su u dokumentu.

Ističe se da su, u cilju poboljšanja ove istrage, vlasti u BiH zatražile od američkih vlasti da pribave zapisnike i izjave predstavnika Vijeća za akreditaciju nezavisnih fakulteta i škola.

Mito, korupcija i prevara

Nakon što je ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država odobrilo ovaj zahtjev on je objavljen na specijaliziranoj internet-stranici koja se bavi istragama sumnjivih transakcija u međunarodnim finansijama velike vrijednosti, nadgledajući offshore, ali i druge izvore.

Ovaj slučaj okvalificirali su kao mito, korupcija i prevara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.