SARAJEVO

Demantij na izjave direktora KUIP-a Fahira Halilovića

Demantij na izjave direktora KUIP-a Fahira Halilovića date Dnevnom avazu. Općina Stari Grad

Piše: M. D. A.

13.10.2021

Općina Stari Grad upućuje demantij na izjave Fahira Halilovića, direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove date portalu avaz.ba u u tekstu pod nazivom “Skandalozno: U sarajevskim školama djeca koristila toksična dezinfekciona sredstva!”, objavljenom 12.10.2021. godine.

Oštro demantujemo izjave Fahira Halilovića, direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, vezane za upotrebu neadekvatnog dezinfekcionog sredstva u osnovnim školama u kojim navodi da su nedozvoljena sredstva u dvije škole nabavljena od strane Općine Stari Grad i vraćena istoj.

“U Starom Gradu je također izdato rješenje da se stave van upotrebe, s tim da su nas oni obavijestili da su ta dezinfekciona sredstva vratili Općini koja im je, ustvari, i izvršila nabavku tih sredstava. U konkretnom slučaju, djelovali smo korektivnim mjerama “– rekao je Halilović. (avaz.ba,12.10.2021.)

Obavještavamo javnost, posebno roditelje učenika koji pohađaju osnovne škole u Starom Gradu, da Općina Stari Grad Sarajevo nikada nije izvršila nabavku dezinfekcionog sredstva “DeziClor”, niti ga je bilo kome isporučila.

U augustu, 2020. godine Općina Stari Grad je, putem Službe civilne zaštite, izvršila isporuku dezinfekcionih senzorskih aparata (dobavljača 'Innovattivo glass', 8 komada) i dezinfekcionog sredstva za ruke (SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU, proizvođač Dr.Pasha doo Bačići, 16 litara) osnovnim školama: “Saburina”, “Mula Mustafa Bašeskija”, “Hamdija Kreševljaković”, “Vrhbosna”, “Edhem Mulabdić”, “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”, OMŠ”Mladen Pozajić” i OŠ”Mjedenica”. Ova donacija je i službeno zavedena i evidentirana u Službi civilne zaštite Općine Stari Grad, a podjela je i medijski propraćena na zvaničnoj web stranici Općine Stari Grad gdje je jasno vidljivo o kojim je sredstvima riječ.

Također, Općina Stari Grad je putem Službe civilne zaštite 20.10.2020. godine gore navedenim osnovnim školama isporučila 40 litara dezinfekcionog sredstva za prostore DisCLEAN ACTIVE, proizvođača Dr.Pasha doo Bačići.

Iz deklaracija oba dezinfekciona sredstva vidljivo je da ne sadrže spornu supstancu natrijum-hipohlorit.

Imajući u vidu navedeno, Općina Stari Grad zahtijeva od uprava osnovnih škola da demantuju navode iz gore spomenute izjave direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahira Halilovića.

Također, tražimo očitovanje i od direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahira Halilovića o izjavama koje je dao i zvaničnim rezultatima provedene inspekcijske kontrole, te da ukaže od koga je dobio informacije koje javno iznosi, a koje se ne mogu dokazati. Ovakvim izjavama se dezavuiše javnost i narušava ugled Općine Stari Grad.

Na kraju, od Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo očekujemo da se što prije očituju o pojavi spornog dezinfekcionog sredstva u školama i utvrde odgovorne za njegovu distribuciju i upotrebu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.