REAKCIJE

Ambasada SAD za "Avaz" o ukazu Željke Cvijanović: Podržavamo ključnu ulogu visokog predstavnika u BiH

Kako su dodali, izabrani bh. lideri imaju mogućnost da, putem Parlamentarne skupštine BiH, predlažu, razmatraju, odbacuju, mijenjaju i usvajaju zakone

Ambasada SAD. Avaz

Piše: L. Memčić

13.10.2021

Predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović donijela je tzv. ukaz kojima se od danas na prostoru bh. entiteta RS derogiraju izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je u formi odluke donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se, između ostalog, krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u izjavi za portal "Avaza" komentirali su ukaz predsjednice RS.

- Sjedinjene Američkih Države podržavaju ključnu ulogu koju Visoki predstavnik ima u praćenju i pružanju podrške provedbi civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko distriktom - kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Kako su dodali, izabrani bh. lideri imaju mogućnost da, putem Parlamentarne skupštine BiH, predlažu, razmatraju, odbacuju, mijenjaju i usvajaju zakone.

- Sigurnost i prosperitet svih u BiH ovisi o tome da njihovi lideri rade kroz odgovarajuće institucije i da rade zajedno na promicanju izgradnje povjerenja, međusobnog poštovanja, pomirenja i funkcionalnosti - zaključeno je iz Ureda za odnose s javnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.