KOMENTAR

Iz Delegacije EU za "Avaz" o ukazu Željke Cvijanović: Upotreba zapaljive retorike u javnosti usporava napredak zemlje

U podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, uključujući njeno trenutno administrativno uređenje. Na toj osnovi je razmotren i prihvaćen zahtjev zemlje za članstvo u EU, kazali su iz Delegacije EU

Iz Delegacije EU poručili: Podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Avaz

Piše: E. Halimić

13.10.2021

Predsjednica RS Željka Cvijanović donijela je ukaz kojima se od danas na prostoru bh. entiteta RS neprimjenjuju izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je u formi odluke donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), a kojima se, između ostalog, krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Za komentar upitali smo Delegaciju Evropske unije u BiH.

- EU podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, uključujući njeno trenutno administrativno uređenje. Na toj osnovi je razmotren i prihvaćen zahtjev zemlje za članstvo u EU - kazali su.

Dodali su da ustavni okvir BiH ne pruža pravnu osnovu entitetima da se jednostrano povuku iz uspostavljenih državnih institucija ili da zabranjuju primjenu bh. zakonodavstva u entitetima.

- Nastavak blokade institucija BiH, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga i upotreba zapaljive retorike u javnosti krajnje su neproduktivni i samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju vitalnih reformi. To, također, usporava napredak zemlje ka članstvu u EU i unazađuje reforme postignute u proteklih 26 godina - naglasili su.

Posebno su istakli da su posvećeni facilitaciji dijaloga koji će doprinjeti uklanjanju prepreka stvarnom napretku za dobrobit svih građana i zemlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.