ONI SU ISTINSKI HEROJI

Vatrogasci se osam sati borili s vatrenom stihijom u Srebreniku i spriječili katastrofu: Dali smo sve od sebe bez razmišljanja

Veće su posljedice ako bi kap te hemikalije iscurila, nastala bi ekološka katastrofa, kazao nam je komandant jedinice Profesionalne vatrogasce brigade Srebrenik Muhamed Ibrić

Vatrena stihija progutala dvije hala, Ibrić sve vrijeme bio uz svoje ljude. Avaz

Piše: N. Aj.

14.10.2021

Stravična noć je iza mještana Srebrenika gdje je sinoć buknuo požar u pogodnima firme "Zaharex". Ogroman plamen nekoliko vatrogasnih ekipa pokušavalo je dovesti pod kontrolu i spriječiti još veću katastrofu.

Brojne vatrogasne ekipe pokušavale su obuzdati vatru koja je progutala proizvodne pogone ove firme. 

Komandant jedinice Profesionalne vatrogasce brigade Srebrenik Muhamed Ibrić bio je na terenu od početka požara, koji je buknuo oko 20.20 sati, sve do njegovog potpunog kašenja u jutarnjim satima, oko 4.20.

Pomoć kolega

Šteta je sigurno ogromna pretpostavljamo da je milionska. To poslodavac sve zna, sve zavisi od količine proizvoda koje je imao na lageru. Radi se o hemijskoj industriji, proizvodnji poliuretanska pjena, odnosno spužve, narodski rečeno. Plamen je zahvatio proizvodni pogon, i jedno motorno vozilo s pratećom rikolicom je izgorjelo i još dvije hale. Sve je izgorjelo. Šteta je sigurno velika. Požar je stavljen pod kontrolu u 23 sata, a potpuno gašenje požara je bilo u jutarnjim satima, tačnije u 4.20 sati - kazao je Ibrić za "Avaz".

Osim njegove jedinice, na gašenju požara učestvovale su još tri profesionalne vatrogasne jedinice s područja Tuzlanskog kantona, odnosno Profesionalna Vatrogasna Brigada Tuzla, te iz Lukavca i Gradačca, kao i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Srebrenik.

Troje povrijeđeno

Na intervenciji dvojica vatrogasaca su povrijeđena.

- Jedan vatrogasac je imao vid trovanja zbog udisanja dima, sa obzirom da se radi o hemijskim produktima sagorijevanja. Ukazana mu je medicinska pomoć u Hitnoj lužbi Doma zdravlja Srebrenik. Poslije se osjećao dobro. Radilo se o vatrogascu koji je bio u smjeni i koji je nastavio svoju aktivnost, međutim nije se vratio na intervenciju, već je bio u rezervnom sastavu, odnosno ekipi koja je bila spremna da odgovori na neki drugi požar ili saobraćajnu nezgodu ako bi se desila u tom momentu. Drugi vatrogasac se povrijedio prilikom pada. Radi se o udaru u rame, poslije ukazane pomoći i upućivanja na UKC Tuzla, snimcima je ustanovljeno da nema nikakvih prijeloma, da se radi o udarnim bolovima, tako da je upućen na kućno liječenje. To se desilo oko 3 sata - rekao je Ibrić.

Istakao je da on i njegova ekipa još rezimiraju prošlu noć.

I jedno fizičko lice, odnosno građanin, je povrijeđen. Svojevoljno je prošao pored obezbjeđenja, policije i nas, kasno smo ga primijetili. Prošao je bez zaštitne opreme, bio je u zadimljenom prostoru. Ukazana mu je medicinska pomoć, lakši vid trovanja od produkata sagorijevanja. Tako da su tri osobe tražile pomoć Hitne službe Doma zdravlja Srebrenik - govori nam Ibrić.


Nadljudski napori

Da su istinski heroji dovoljno govori činjenica da se nisu smirili niti povukli dok požar nije ugašen iako je bilo ozbiljnih prijetnji da dođe do velike eksplozije.

- Mi vatrogasci ne razmišljamo u datom momentu. Požar se širio prema rezervoarima s hemikalijama kod kojih se proizvodi poliuretanska pjena. Gradonačelnik nam je rekao da ukoliko vidimo da će doći do eksplozije, da se povučemo, da spašavamo živote. Bio sam sve vrijeme na terenu, koordinirao samom akcijom gašenja požara, nisam ni u jednom momentu razmišljao o tome. Veće su posljedice ako bi kap te hemikalije iscurila. Nastala bi ekološka katastrofa. Mi nismo ni u jednom momentu razmišljali ni o svojim životima, samo nam je bilo u interesu da spasimo da se požar ne proširi. Dali smo sve od sebe, nadljudskim naporima smo se borili da ugasimo vatru. Zahvaljujem se svojim kolegama što imaju takva srca i hrabrost, a ujedno se zahvaljujem i kolegama koji su nam došli u ispomoć u momentu kada nam je to zaista i bilo potrebno - zaključio je Ibrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.