NAKON SASTANKA S VUČIĆEM

Vulin: Gospodo iz BiH, naše pravosuđe će vam ustupiti sve što imamo, izvolite, završite to

On je dodao da će pravosuđe BiH sada imati priliku da pokaže koliko mu je stalo do mira, istine, pravde i pomirenja

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin. Arhiv

N. Aj. / Srna

14.10.2021

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da se 26 državljana BiH nalazi na optužnicama pravosudnih organa u Srbiji zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima i da je Srbija spremna da te predmete ustupi pravosudnim organima BiH, koje će "imati priliku da pokažu kako izgleda njihova pravda i da li će neko biti i osuđen".

Vulin je napomenuo da je ova mjera, koja u prvom redu pokazuje koliko je Srbiji stalo do mira, donijeta na današnjem sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa nosiocima najviših pravosudnih funkcija u Srbiji i MUP-a.

- Ta mjera će da stavi na ispit i one oko nas. Mi imamo nekih 26 lica koja su na našim optužnicama, državljana BiH, i mi smo spremni da njihove slučajeve ustupimo nadležnim pravosudnim organima BiH. Nemojte da je Srbija uvijek nešto kriva, izvolite i sudite im - rekao je Vulin za TV Pink.

On je ocijeno da pravosuđe BiH sada ima priliku da pokaže kako izgleda njihova pravda i dodao da ga zanima od ovih 26 lica, državljana BiH, koliko će biti osuđeno.

- Živim u nadi da će neko biti osuđen. Evo, gospodo iz BiH, naše pravosuđe će vam ustupiti sve što imamo, predat će vam jurisdikciju nad njima. Izvolite, završite to. Ti ljudi nikada neće preći granicu Srbije da im mi sudimo - rekao je Vulin.

On je naveo da Srbija ovim pokazuje da poštuje jurisdikciju, pravosuđe, sistem i teritorijalnu cjelovitost BiH.

- Evo vam prilike, gospodo iz BiH, vjerujemo da vam je stalo do istine o ratu u BiH, što će reći da ćete suditi, valjda, i nekom Hrvatu i nekom Bošnjaku koji je činio zločine nad Srbima, jer ovo su optužnice za zločine nad Srbima - rekao je Vulin.

On je dodao da će pravosuđe BiH sada imati priliku da pokaže koliko mu je stalo do mira, istine, pravde i pomirenja.

- Sada će imati priliku, kada od Srbije dobiju optužnice po kojima mogu odmah da postupe, da saslušaju ratne zločince da im sude, zadrže u pritvoru, da odluče o svemu i da pokažu koliko im je stalo do mira i istine - rekao je Vulin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.