NA LICU MJESTA

Muriz Memić svjedočio na Sudu BiH: Šest godina se pitam, otkud telefon mog Dženana kod Zijada Mutapa

Pitao sam je tada, da li je saslušana Alisa Mutap. Kazala mi je da nije, da je bila na infomrativnom razgovoru, a Ifet Feraget, advokat mi je rekao da je to nemoguće, kazao je Muriz Memić

Muriz Memić: Od rođaka sam dobio mobitel koji je pronađen kod Dženana. M. Aščić

Piše: A. Kapo

14.10.2021

Saslušanjem Muriza Memića, svjedoka Tužilaštva BiH danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Alisi Ramić - Mutap, njenom ocu Zijadu  Mutapu, dvojici policajaca Josipu Bariću i Hasanu Dupovcu te Muameru Ožegoviću, radniku hotela “Kristal” sa kojeg su nadzorne kamere snimile događaj.

Riječ je o optuženima za prikrivanje i zataškavanje ubistva Dženana Memića 8. februara 2016. godine na Ilidži. 


Alisa Mutap - Ramić napušta Sud BiH. M. Aščić

Muriz Memić je u skoro dvosatnom svjedočenju ispričao tok događaja, sve od momenta kada mu je javljeno da je nastradao Dženan Memić, njegov sin.

Muriz je ispričao da se odmah uputio na KCUS, gdje je zatekao Zijada Mutapa i Josipa Barića.

- Od rođaka sam dobio mobitel koji je pronađen kod Dženana. Rođak je taj telefon preuzeo od Zijada Mutapa. Šest godina se pitam otkud telefon mog Dženana kod Zijada Mutapa – rekao je Muriz Memić.

On je dodao da je prilazeći s leđa Zijadu Mutapu i Bariću čuo kako govore kako Alisu nije moglo udariti vozilo te da je imala prijetnje. Tada je razgovarao i s doktorom Alijom Čeljom, koji mu je rekao da je situacija teška, da Dženan ima hematom na mozgu, da moraju otvarati lobanju te da će operacija trajati četiri ili pet sati.

Alisu je tek vidio kada je izlazila iz bolnice u kolicima, prekrivena dekom. 

- Arijana je pitala Alisu kako ih je udarilo auto. Ona je odgovorila "ko je vama rekao da nas je udarilo auto?" - prisjeća se Memić.

Nadalje, Muriz je saznao da je kod Dženana pronađen i pištolj, kalibra 6,35 milimetara te ga nije znao da ga posjeduje. U početku mu Barić nije davao nikakve informacije.

- Kasnije mi je kazao "da ova mala nešto petlja".

Naknadno su u stanici policije uzeli i ključeve vozila kojeg je Dženan kobne noći parkirao u blizini "Casa Grande". Tih dana, kako je kazao, vidio se u više navrata sa Zijadom Mutapom. Saznao je da je bivši momak Alise prijetio Dženanu. 

- Zijo mi se kleo s Allahom da nema ništa s tim. Ja sam mu rekao - samo mi reci ime, ja ću zaštiti Alisu - kazao je Memić.

Prisjetio se i trenutka kad je Alisa bila kod njega kući. Prema njegovim riječima, prilikom odlaska, naglo se sagnula da obuče tene.

- Pitao sam doktora može li neko ko ima potres mozga tako nešto uraditi i rečeno mi je da ne može - kaže Memić.

Posebno je bilo potresan dio svjedočenja u kojem se Muriz prisjetio kada je vidio Dženana u bolnici.

- Glava mu je bila zamotana, bio je na aparatima. Izuzev zavoja na glavi, sve je izgledalo normalno. Otkrio sam ga, nije imao drugih povreda, samo oguljotine na prstima. 

Završeno drugo ročište. M. Aščić

Svaki dan, u 18 sati, išli u posjetu Dženanu. Sestra im je govorila da pričaju s njim, jer ih čuje.

- Zovnuo sam ga "Jara". Trznuo je ramenom. Poslije toga bio je i šura kojeg je stisnuo za ruku - plačući je kazao Muriz.

15. februara zazvonio mu je telefon. Doktorica mu je kazala da joj je žao, ali da je preminuo Dženan.

- Samo sam rekao "dobro". Svi su sa mnom bili, Arijana, supruga. Rekao sam da zovu Hitnu pomoć - kaže Muriz.

Naglasio je da su ga iz policije potražili tek 17. februara 2016. godine, nakon dženaze Dženana. Tada mu je rečeno da su preuzeli predmet. Prethodno su, tačnije 9. februara, u kući otvorili telefon Dženana. Našli su poruke koje je Dženan razmjenjivao sa Alisom.

- Dženan joj je napisao: "Nećeš se ti s njima sastajati", na šta mu je ona napisala "Pa, joj, Dženane.

Metalna šipka

Memić se prisjetio sastanka sa tadašnjom inspektoricom MUP-a KS Olgom Vukšom.

- Kazala mi je da je prisustvovala obdukciji i da je Dženan udaren metalnom šipkom koja ima deblji kraj, debljine 18 milimetara – kazao je Muriz.

Kazao je da mu je Vukša poslije isto ispričala te da je dodala da samo nisu mogli utvrditi da li se radi o jednom udarcu ili više.

- Kazala mi je da je udaren sa ključem od točka ili od vode.

Murizu je bilo čudno i što su se svi interesovali za pištolj koji je pronađen kod Dženana te da je dobio odgovor da se "za njega interesuje druga strana". Odgovarajući na mnogobrojna pitanja tužioca Dubravka Čampare, Muriz je naglasio da je s Dženanom bio i više nego blizak te da bi znao da je imao s nekim problem.

Muriz Memić prepričao razgovor s Dalidom Burzić: "Ja nju ne dam", kazala Burzić o Alisi Mutap. M. Aščić

Prvo priklješten vozilom, pa je udaren

U kući su u međuvremenu pronašli i CD. Radi se o snimku s rezidencije Kuvajta koji je poslao zetu koji radi u kanadskoj policiji. Na snimku se vidi vozilo, ali nisu mogli utvrditi boju i oznake. Za snimak je rekao tadašnjem šefu krim-policije MUP-a KS Džaferu Hrvatu koji ga je pitao da li nekom davao snimak. Muriz je rekao da nije.

- On je rekao da je ovo teško ubistvo. Imao je informacije da je Dženan prvo priklješten vozilom pa da je taj izašao i udario ga - kaže Memić.

Prisjetio se i sastanka sa tadašnjim komesarom MUP-a KS Vahidom Ćosićem.

- 29. februara 2016. godine mi je kazao da je ovo svirepo ubistvo i da će počinioca kazniti najvećom kaznom – rekao je Memić.

Početkom marta pokušao se naći sa tužiocem Merisom Ćatom koji ga je, kako je zaključio, izbjegavao.

Muriz je, između ostalog, pričao i o sastanku sa Dalidom Burzić, tadašnjom glavnom tužiteljicom Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu, koja mu je tada kazala da joj je žao.

Nadležnost suda

Burzić je u međuvremenu angažovala još jednu tužiteljicu - Ivanu Petković. Muriz je pričao kako mu je govorila da ne treba angažovati advokate. Prisjetio se i jednog sastanka na kojem je bio federalni tužilac Vlado Mišković.

- Tada mi je Mišković rekao: "Hoćemo se kladiti da su Romi ovo uradili?" Ja sam mu tada rekao hajde da se kladimo da nisu. A znate da je Vrhovni sud na kraju rekao da nije pronašao niti jedan dokaz da je bila saobraćajna nesreća - rekao je.

Prije početka svjedočenja raspravljalo se o nadležnosti Suda u ovom slučaju. Sudija Branko Perić je, nakon izlaganja Tužilaštva i odbrana, donio odluku da je Sud BiH nadležan u ovom predmetu. U svom obrazloženju Perić je, između ostalog, naveo da je BiH kandidat za pristup Evropskoj uniji, a funkcionalnost pravosuđa je bitna u tom postupku. Perić je naveo da je i u međunarodnim izvještajima navedeno da su Dženan i David Dragičević osobe koje nisu iz krimogenih organizacija, a da su spomenuti slučajevi bez rješenja.

- To je kompromitovalo pravosuđe i nanijelo štetu BiH. To je glavna činjenica - rekao je Perić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.