ŠTETA OD 5 DO 7 MILIONA KM

"Avaz" na požarištu u Srebreniku: Katastrofalne posljedice požara, vlasnik firme "Zaharex" ne zna šta dalje

Gradonačelnik kaže da neće dozvoliti da radnici ostanu bez posla, a s vatrom se borilo nekoliko vatrogasnih jedinica

Užas u srebreničkom „Zaharexu“, u požaru izgorjele dvije hale. H. Čalić

Piše: H. Čalić

14.10.2021

Srebrenikom su u noći sa srijede na četvrtak odjekivale sirene desetak vatrogasnih vozila iz četiri profesionalne vatrogasne jedinice, iz Srebrenika, Lukavca, Tuzle i Gradačca.

Vatrogasci su se od oko 20 sati, kada je buknuo požar u fabrici spužve i namještaja "Zaharex" u Srebreniku, vlasnika Zaima Hasanovića, nadljudskim naporima borili sa vatrenom stihijom, kako bi spasili gotove proizvode, repromaterijal, mašine, proizvodne hale.

Nažalost, nakon 8 sati neviđene borbe, i nakon što je požar stavljen pod kontrolu oko 23 sata i nakon što je ugašen u 4.20 sati, moglo se konstatovati da je sve bilo u pepelu.

Mirisalo na garež

Kako javlja reporter "Avaza" sa lica mjesta, prizor je užasan.

Kada se ekipa "Dnevog avaza" danas našla na mjestu žarišta, fabrike su još dogorijevale, a posvuda je mirisalo na garež, posebno od izgorjele spužve. Mjesto je osiguravala policijaa, a poneki očajni radnik u bojazni za svoje radno mjesto, obilazio je oko zgarišta i nijemo gledao u svoje dojučerašnje pogone.


Sve izgorjelo - Avaz
Užas u srebreničkom „Zaharexu“, u požaru izgorjele dvije hale - Avaz
Policija osigurava požariste - Avaz
Gradonačenik Omerovć i direktor Mehmedović: Održan hitan sastanak - Avaz
Radnici došli u bojazni za radna mjesta - Avaz

- Nemam vam šta pametno reći. Ovo je velika katastrofa, čekamo da uviđaj krene. Žao mi je, ovdje je hljeb zarađivao 150 ljudi, šta će dalje biti ne znam - kazao je direktor firme "Zaharex" Mirnes Mehmedović. 

U krugu izvan fabrike okupljali su se građani, rodbina, ali i poslovni ljudi, nudeći pomoć.

Konkretna obećanja došla su od gradonačelnika Srebrenika Nihada Omerovića, kojeg smo zatekli ispred firme.

Rano govoriti o uzrocima

- Kako vidite, izgorjele su dvije fabrike ove firme. Hvala vatrogascima iz Tuzle, Lukavca, Gradačca i vatrogascima iz PVJ i DVD Srebrenik koji su se borili što je bilo do njih, ali se štete nagrubo procjenjuju na 5 do 7 miliona maraka. Za 50, od ukupno 150 radnika, obezbijedit ćemo urgentno zbrinjavaje, ali niko neće ostati bez posla. Na narednoj sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, ćemo donijeti plan sanacije firme "Zaharex", kako bi ponovo stala na svoje noge - kazao je Omerović.

U vrijeme našeg boravka u Srebreniku, na mjestu požara, nije bio započet uviđaj. Čekao se inspektor protupožarne struke iz MUP-a Tuzlanskog kantona i ekipa za uviđaj, pa je još rano govoriti o uzrocima ovog katastrofalnog požara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.