SJEDNICA DOMA NARODA PFBIH

Zakon o pripadnosti javnih prihoda izazvao burnu raspravu: Svi kantoni moraju biti ravnopravni

Imamo situaciju da Goražde, Livanski kanton i Posavski kanton stalno moraju moliti za grantove, ispada kao da prosimo, rekao je Čeljo

Sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta u toku. Arhiv

Piše: L. Memčić

14.10.2021

Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH čiji su predlagači delegati Jasmin Duvnjak, Ivo Tadić i Slađan Ilić, izazvao je burnu raspravu na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, ali je nakon glasanja prihvaćen u formi Nacrta.

Glavni razlog rasprave je postojeći zakon kojim Kanton Sarajevo dobija 30 posto od ukupnih prihoda koji se raspodjeljuju na deset kantona. Delegati su iskazali nezadovoljstvo jer, npr. zaposleni u javnim institucijama u KS imaju znatno veće plaće od kolega u drugim kantonima. 



Šira javna rasprava

Nakon izlaganja predlagača, suprotstavio se delegat Elmedin Konaković (Narod i pravda) jer su predlagači zahtijevali širu javnu raspravu, a predložili su izmjene samo dva člana tog zakona.

- Zanima me da li ste ovu proceduru onako kako Ustav, Zakon i Poslovnik nalažu - pitao je Konaković.

Također je postavio pitanje o tome da li ne napravljena fiskalna promjena jer se Tuzlanskom kantonu oduzimaju, kako kaže, ogromna financijska sredstva.

- Prema Tuzlanskom kantonu je nepravedna raspodjela javnih prihoda. Mora biti ravnomjeran razvoj Federacije. Novalić ne smije da izađe na televiziju i obrazloži zašto ne smije da donese novi zakon o raspodjeli javnih prihoda i zašto TK godinama gubi 40 miliona KM godišnje - rekao je Konaković.

Naglasio je da na sjednici nema ni premijera niti resorne ministrice.

Suštinske reforme

Tomislav Mandić (HDZ BiH) je rekao da je ovim zakonom potpuno zapostavljen ostatka države spram Sarajeva jer KS dobije 30 posto od ukupnog prihoda koji se raspodjeluje na 10 kantona FBiH.

- Ukidanje ovog posebnog koeficijenta za KS svake bi godine oslobodilo oko 140 miliona KM za druge kantone i omogućilo ravnomjerniji ravoj ostatka Federacije - rekao je Mandić.

Potrebna je, kako kaže, izmjena ovog zakona.

Senad Čeljo (Stranka za BiH) rekao je da mora doći do suštinske reforme kada je u pitanju raspodjela javnih prihoda.

- Imamo situaciju da Goražde, Livanski kanton i Posavski kanton stalno moraju moliti za grantove. Ispada kao da prosimo. Sve velike kompanije imaju sjedište u Sarajevu i tu plaćaju porez pa imamo situaciju da općina Trnovo ima budžet od 26 miliona, a par hiljada stanovnika dok Goražde ima budžet od oko 8-9 miliona KM, a daleko više stanovnika - rekao je Čeljo.

Entitetska raspodjela

Aner Žuljević delegat SDP-a BiH istakao je da je postojeći Zakon zastario.

- Uspio sam da dođem do četiri studije rađene na ovu temu. Oko hijadu i nešto stranica i zaključak svih je da se zakon mora mijenjati. Postojeći zakon je zastario, ja ovo danas vidim kao peti pokušaj da se intervenira kod Vlade FBiH da je došla voda do grla i da ta količina nepravde u svih 10 kantona. Naglasio bih da je ovo posljednje upozorenje Vladi FBiH. Nije zakon o pripadnosti javnih prihoda jedino što moramo uraditi, već i da ljudi sa istim zanimanjima budu isto plaćeni. Nastavnici se manje vrijednim smatraju u jednom u odnosu na drugi kanton, jer njihov kanton ima manje novca. Ovaj nacrt je više forma poziva Vladi da preuzme ulogu da vodi zakon od vitalne važnosti za Federaciju. Predlažem zaključak da Dom zadužuje Vladu da u roku od 60 dana dostavi potpuno novi tekst zakona o pripadnosti javnih prihoda, utvrdi nove koeficijente raspodjele -rekao je Žuljević.

Ovo je, prema njegovim riječima, posljednje upozorenje Vladi FBiH.

- Ovaj nacrt je više forma poziva Vladi FBiH. Vlada je intenzivno sa međunarodnim institucijama radila pripreme izmjene zakona. Vrijeme je da se ovo riješi - rekao je Žuljević te predložio zaključak da se zaduži Vlada FBiH da dostavi novi tekst Zakona o pripadnosti javnih prihoda u roku od 60 dana.

Prihvatili nacrt

Diskutovao je i delegat Zvonko Marić (SBB).

- U glavnim gradovima su veći troškovi života nego u manjim sredinama. Kanton Sarajevo uplati više poreza za četiri godine, oko tri milijarde KM, nego čitava Republika Srpska. Zamjeram kolegama iz Tuzla kod formulacija da stanovnik Sarajeva vrijedi kao dva stanovnika Tuzle. To je neprimjereno. To nije argumentacija. Gorući je problem raspodjela prihoda, ali zakon se treba što pravednije uraditi - rekao je Marić.

Delegati Doma naroda FBiH prihvatili su Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine sa zaključkom da može poslužiti kao temelj za izradu zakona. Dom naroda FBiH je zatražio od Vlade FBiH da u roku od 60 dana dostaviti izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.