PETICIJE

Ulična kampanja u tri grada: Obustaviti izgradnju malih hidroelektrana

U BPK je aktivno devet koncesija za MHE, a, ako to ne spriječimo, bit će ih više

Potpisivanje peticije u Goraždu. Al. Bajramović

Piše: Al. Bajramović

15.10.2021

Aarhus centar u BiH, sa svojim partnerima iz Gornjeg Podrinja, Eko centrom iz Višegrada i Udruženjem “Eko Habitat” iz Goražda, organizirao je ulične kampanje u tri grada, tokom kojih se od građana traži podrška peticiji usmjerenoj na obustavljanje daljnje izgradnje malih hidroelektrana na prostoru Bosanko-podrinjskog kantona i grada Goražda te općina Foča i Višegrad.

Kampanja je organizirana u okviru projekta “Glas za rijeke”, a prvog dana u Goraždu je podržao veliki broj građana, koji se protive nastavku izdavanja koncesija za projekte koji uništavaju okoliš, a ne donose značajnu korist za širu zajednicu.

- Ovo što se radi rijekama nije korištenje rijeka, niti išta obnovljivo. Ovo je izumiranje. Zločin. Ljudi misle da nemaju vode zbog suše. Istina je da smo imali vanredne količine padavina, ali rijeke su u cijevima. U BPK je aktivno devet koncesija za MHE, a, ako to ne spriječimo, bit će ih više. Sve to je prodato za oko pola miliona maraka. U 2019. godini koncesiona naknada je kantonu donijela samo pedesetak hiljada maraka - kazala nam je Amela Džafović iz Udruženja “Eko Habitat”.

Članovi ekoloških udruženja podsjećaju da se koncesije za izgradnju malih hidroelektrana dodjeljuju na netransparentan način.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.