SAOPĆENJE

Vijeće za implementaciju mira: Prekinuti sve aktivnosti koje vode podjelama

Ustrajni smo u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH, poručili su ambasadori

E. H.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a čvrsto podržavaju autoritet, mandat i vitalnu ulogu visokog predstavnika sve dok BiH

Foto: Avaz


Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) još jednom potvrđuju da je za građane Bosne i Hercegovine od ključne važnosti da institucije funkcioniraju na svim nivoima vlasti, uključujući i Oružane snage BiH, te da svi politički predstavnici imaju odgovornost da učestvuju u njihovom radu kako bi služili onima koji su ih izabrali. 

Bez zalaganja i saradnje nema prijeko potrebnih reformi

- Bez zalaganja i saradnje nema prijeko potrebnih reformi – posebno onih koje se odnose na vladavinu prava, koje su od ključne važnosti kako bi BiH mogla krenuti dalje na putu ka EU – a građani BiH nikada neće biti u mogućnosti u potpunosti ostvariti svoje pravo na mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost. Ambasadori Upravnog odbora PIC-a očekuju od svih čelnika da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama te da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući i prijetnje otcjepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Ustrajni smo u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotni su onome na šta su se svi politički lideri obavezali i kamo BiH treba ići - navodi se u saopćenju OHR-a.

Ispuniti 5 ciljeva i 2 uslova

Dodaje se da ambasadori Upravnog odbora PIC-a čvrsto podržavaju autoritet, mandat i vitalnu ulogu visokog predstavnika sve dok BiH u potpunosti ne izađe iz međunarodne supervizije tako što će ispuniti 5 ciljeva i 2 uslova, što zahtijeva znatan angažman svih strana.

Ruska Federacija se ne slaže sa tekstom ove izjave.

Više o temi PIC

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
PIC oštro osuđuje poteze iz RS

Više o:

PIC OHR
NA VRH

Podijeli članak na