ŠTA SE DOGAĐA

Udruženje za cističnu fibrozu u BiH: KCUS želi Benjamina Semanića otpustiti s liječenja?

Nakon hospitalizacije, Benjamin je na potrebnu terapiju čekao osam dana, naveli su

Benjamin i njegova majka Almedina Semanić. Avaz

Piše: Lejla Memčić

14.10.2021

Udruženje za cističnu fibrozu objavilo je potresan status na svojoj Facebook stranici o slučaju dječaka Benjamina Semanića iz Cazina, koji je u septembru sa porodicom gotovo cijeli dan na ulici čekao prijem na odjel Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Naime, iz Udruženja tvrde da je Benjamin čekao na terapiju osam dana a deveti dan nije dobio potpunu i adekvatnu tearpiju. Naveli su i to da je nadležni ljekar predložio da se Benjamin prebaci na liječenje u Bihać ili na kućno liječenje ukoliko to roditelji žele?!

Objava na Facebooku. Printscreen

Kolektivna krivična prijava

Najavili su kolektivnu krivičnu prijavu protiv Pedijatrijske klinike.

- S obzirom da ste već upoznati sa slučajem kada našeg Benjamina iz USK, sa dijagnozom cistične fibroze i tuberkulozom pluća, sve do poziva medija, nisu htjeli primiti na navedenu Kliniku, ovim putem ponovo smo primorani da se obratimo i medijima i javnosti, te da vas informišemo o sljedećem:

Nakon hospitalizacije, Benjamin je na potrebnu terapiju čekao osam dana. Tek devetog dana su mu uključena četiri tuberkolostatika u jednoj tableti umjesto pojedinačno, kako bi se adekvatno mogle pratiti eventualne nuspojave - naveli su iz Udruženja.

Nakon što su krenule komplikacije u vidu povišene tjelesne temperature, iznenadne gnojne angine i bola u uhu, kako tvrde iz Udruženja, nadležni ljekar majku uvjerava da je to sve uredu i predlaže izmještaj -Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću ili "ako roditelji žele" na kućno liječenje.

- Dakle, trinaestogodišnje dijete, sa cističnom fibrozom u uznapredovalom stadiju, čije liječenje svakako po standardima i normativima zdravstvenih usluga u Federaciji BiH (Plava knjiga u zdravstvu) pripada tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, odnosno Kliničkom centru, i koji je već potencijalni kandidat za transplantaciju jetre, a uz to mu je dijagnosticirana i tuberkuloza pluća, na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a prvo liječe neadekvatnim dozama tuberkulostatika, a zatim predlažu i otpust - istaknuto je.

Evidentirane tek dvije osobe u FBiH koje su sa ovom dijagnozom doživjele punoljestvo

Podsjetili su da je prije godinu dana, Amina Hodzić Smajlovic, majka djevojčice Nadin, javnosti kristalno jasno objasnila zašto je važno da pacijent prima pojedinačne tuberkulostatike, a pokazala i kako se to radi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

- Pored toga, važno nam je napomenuti da su u Federaciji BiH, evidentirane tek dvije osobe koje su sa dijagnozom cistične fibroze doživjele punoljestvo. Zar samo taj podatak nije dovoljan dokaz da se radi o izuzetno komplikovanoj rijetkoj bolesti. A zašto napominjemo da taj podatak važi samo za Federaciju BiH? Zato što u drugim državama, čak i u susjednom entitetu, osobe sa cističnom fibrozom dožive i do 50 godina funkcionalnog života. U ime oboljelih od cistične fibroze, ali i sve druge djece koja se liječe na Pedijatrijskoj klinici Univerziteta u Sarajevu, javno tražimo da nam se objasni ko nam i kako liječi našu djecu. Također, bez obzira na sve, mi odustati nećemo i tražit ćemo službenu odgovornost za ovakvo postupanje prema pacijentima, a vas molimo da nam pružite podršku, da izvršimo pritisak javnosti kako bi naš Benjamin što prije otišao u ruke ljekara koji će ga znati liječiti kako nalaže i ljudskost i struka - zaključili su iz Udruženja.

Upit KCUS-u

Upit poslan KCUS-u. Printscreen

Poslali smo i upit KCUS-u radi provjere navedenih infomacija, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.