REAGIRANJE

Helsinški odbor za ljudska prava: Vučićeve izjave predstavljaju nastavak politike uvlačenja RS i BiH u regionalne probleme

Poražavajuća i potpuno je neprihvatljiva praksa iz proteklih godina da se politički lideri iz RS, vlast i opozicija, utrkuju u dodvoravanju vlastima u Beogradu, zapostavljajući stvarne političke i životne interese građana RS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Arhiv

N. Aj.

14.10.2021

Jučerašnja izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će neko "tražiti nestanak Republike Srpske prije proljeća", i da to pada kao veliki teret, na njega i Srbiju, predstavlja nastavak politike uvlačenja Republike Srpske i BiH u regionalne probleme, saopćeno je iz Helsinškog odbora za ljudska prava Bijeljina.

- Zabrinjavajuća je činjenica, da zvanični Beograd, ima veliku kontrolu političkih procesa u Republici Srpskoj, kako vlasti, tako i opozicije. To svakako nije dobro za građane Republike Srpske, koji su birali svoje političke predstavnike, da bi zastupali njihove interese, a ne interese neke druge strane. Izjava predsjednika Vučića otvara pitanja ko to vrši pritisak na Srbiju da Republika Srpska nestane prije proljeća te da li postojanje i opstanak Republike Srpske, zavisi samo od političke volje Aleksandra Vučića - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je poražavajuća i potpuno neprihvatljiva praksa iz proteklih godina da se politički lideri iz Republike Srpske, vlast i opozicija, utrkuju u dodvoravanju vlastima u Beogradu, zapostavljajući stvarne političke i životne interese građana Republike Srpske.

- Činjenica je, da neki politički lideri iz Republike Srpske imaju ogromno bogatstvo i razvijene poslove u Srbiji, a neki i državljanstvo. Nasuprot tome, najveći broj građana Republike Srpske, jedva sastavlja kraj s krajem za svakodnevno preživljavanje, i izvan Republike Srpske i BiH nemaju imovinu, niti rezervnu domovinu. Nikada ne trebamo zaboraviti, da je neodgovorna i manipulatorska politika zvaničnog Beograda, u velikoj mjeri odgovorna za egzodus Srba iz Hrvatske. Zbog toga, pozivamo političke lidere i institucije u Republici Srpskoj, da otvore politički dijalog unutar BiH, u interesu građana Republike Srpske i svih u Bosni i Hercegovini. Otvoreni politički dijalog u BiH je proces koji nema alternativu. Svaki zastoj institucionalnog političkog dijaloga, usporava ekonomski i demokratski razvoj društva, te narušava stabilnost, mir i dobrobit građana. Regionalna saradnja, prije svega sa našim susjedima je izuzetno važna, ali ta saradnja treba da bude na principima ravnopravnosti i zajedničkih interesa - zaključuje se u saopćenju Helsinškog odbora za ljudska prava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.