PODRŠKA EU INTEGRITETU

Portparol EU Stano o izjavama Dodika: Oni koji dovode u pitanje cjelovitost BiH nisu prihvatljivi EU i to je stav svih 27 zemalja

Pozivamo da se zaustavi korištenje zapaljive retorike i retorike podjela, uključujući i dovođenje u pitanje državnih institucija

Portparol EU Peter Stano odgovorio na pitanja o izjavama Dodika. Arhiv

N. Aj.

14.10.2021

Portparol EU Peter Stano odgovorio je na pitanja novinara upućena Uredu visokog predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozefa Borelja (Josep Borell) o izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. 

Poručio je:

- Svako ko dovodi u pitanje cjelovitost i integritet BiH nije prihvatljiv Evropskoj uniji.

Na pitanje novinara Krasnikija Ekrema (Krasniqi Ekrem) da li Ured Borelja ima informacije da je "najmanje sedam članica EU koje će podržati mirnu disoluciju u BiH", Stano je rekao: "Ovo je jasna pozicija i stav svih 27 članica EU – posvećeni smo suverenitetu i integritetu BiH".

Govoreći o najavama Dodika da će RS povući saglasnosti za OS BiH, izaći iz državnih institiucija i zabraniti djelovanje UIO i SIPA-e u RS, a zbog zakonskih odredbi kojima se brani negiranje genocida u Srebrenici, iz EU su ponovili stav kako je BiH vide kao nezavisnu, cjelovitu državu.

- Naglašavamo podršku EU integritetu, suverenitetu i cjelovitoj BiH. Ko god da uradi bilo šta da naruši navedeno, nije prihvatljiv EU. Koraci, napori, akcije i izjave koje dovode u pitanje cjelovitost i integritet BiH nisu prihvatljivi. Pozivamo da se zaustavi korištenje zapaljive retorike i retorike podjela. Uključujući i dovođenje u pitanje državnih institucija. To nije prihvatljivo. BiH ima jasnu evropsku perspektivu i mi radimo s Bosnom i Hercegovinom i njenim narodom kao jednom zemljom prema čijem smo suverenitetu, teritorijalnom integritetu i cjelovitosti posvećeni. To je poruka koju šaljemo svim našim partnerima - rekao je Peter Stano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.