VAPAJ ZA BENJU

Predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu BiH za "Avaz": Benjaminovo stanje je sve gore, čekao je osam dana na terapiju

Djeci se ne može davati četiri tuberkolostatika u jednoj tableti nego idu sve posebno jer se mora pratiti da li jedna od tih tableta pravi nuspojave

Elvira Muhić i Benjamin Semanić. avaz

Piše: L. Memčić

14.10.2021

Udruženje za cističnu fibrozu BiH objavilo je potresan status na svojoj Facebook stranici o slučaju dječaka Benjamina Semanića iz Cazina koji boluje od cistične fibroze. 

Iz Udruženja tvrde da je Benjamin čekao na terapiju osam dana a deveti dan nije dobio potpunu i adekvatnu tearpiju. Naveli su i to da je nadležni ljekar predložio da se Benjamin prebaci na liječenje u Bihać ili na kućno liječenje ukoliko to roditelji žele?!

Elvira Muhić, predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu BiH za portal "Avaza" je kazala da je Benjamin već 15 dana hospitaliziran na klinici te potvrdila da dječak osam dana nakon hospitalizacije nije primio terapiju.

 - Stanje mu je sve gore i gore u vidu da mu je povišena tjelesna temperatura, zatvoreno grlo u potpunosti i to se sve dešavalo preko noći. Problem je što, koliko smo mi tražili druga mišljenja ljekara, djeci se ne može davati četiti tuberkolostatika u jednoj tableti nego idu sve posebno jer se mora pratiti da li jedna od tih tableta pravi nuspojave. Na KCUS-u kažu da je to normalno, ali mišljenja drugih ljekara su da se to ne bi smjelo raditi – navela je Muhić.

Dodala je da je jučer iz Pedijatrijske klinike u Sarajevu predloženo da se Benjamin na liječenje prebaci na Kantonalnu bolnicu u Bihaću " Dr. Irfan Ljubijankić" ili na kućno liječenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.