SUSRETI

Šmit sa austrijskim ministrom Linhartom o osporavanju funkcionalnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH

Visoki predstavnik je zahvalio ministru Linhartu za kontinuiranu podršku koju Austrija pruža Bosni i Hercegovini

Fu. M.

Kristijan Šmit sa Mihaelom Linhartom

Foto: OHR


Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) sastao se danas u Sarajevu sa austrijskim ministrom evropskih i međunarodnih poslova Mihaelom Linhartom (Michael Linhart) i razmijenio mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu, sa posebnim akcentom na osporavanja funkcionalnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik je podcrtao kako je međunarodna zajednica opredijeljena da pomogne Bosni i Hercegovini u ispunjavanju njenih ciljeva za integraciju u EU i spremna pomoći pri ublažavanju gorućih ekonomskih pitanja, ali je isto tako podvukao da se pod ovim podrazumijeva i da domaći faktori urade svoj dio posla.

- Jačanje državnih institucija, funkcionalnost i vladavina prava su uslovi koje je potrebno ispuniti da BiH postepeno izađe iz međunarodne supervizije i krene putem članstva u EU. Prema tome, napori na podrivanju efikasnosti države bi značili i djelovanje protiv interesa građana - rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je zahvalio ministru Linhartu za kontinuiranu podršku koju Austrija pruža Bosni i Hercegovini u njenim aspiracijama za članstvo u EU, kao i za neprocjenjivu ulogu koju Austrija ima unutar napora koje ulaže međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini, uključujući i značajan doprinos EUFOR-u.

Ministar Linhart je podvukao da „visoki predstavnik i OHR mogu računati na stalnu i snažnu podršku Austrije. Mandat visokog predstavnika je i dalje od suštinskog značaja za stabilnost i konsolidaciju ove zemlje i njenog puta ka članstvu u EU.

NA VRH

Podijeli članak na