PREDLOŽILI BILJEŠKU

Ambasada Ruske Federacije: Nismo učestvovali u izradi izjave PIC-a, ne priznajemo legitimitet novog visokog predstavnika u BiH

Naglašavamo da ova izjava ne odražava stavove cijele međunarodne zajednice u BiH te pozivamo na ignoriranje iste, navedeno je u saopćenju

Ambasada Ruske Federacije u BiH. Facebook

Piše: N. Aj.

14.10.2021

Oglasila se Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini oko današnje sjednice Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira.

U vezi s objavljenom 14. oktobra izjavom niza ambasadora Upravnog odbora Savjeta za provođenje Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini (UO PIC) informišemo o sljedećem. Ruska Federacija ne priznaje legitimitet „novog Visokog predstavnika“ Kristijana Šmita (Christian Schmidt). S tim u vezi ni na koji način nismo učestvovali u raspravi i razradi teksta izjave UO PIC-a uz njegovo moderiranje.

Sa svoje strane, predložili smo bilješku sljedećeg sadržaja „Ruska Federacija ne smatra Visokog predstavnika legitimnim bez neophodne odluke Vijeća sigurnosti UN-a i ne slaže se s tekstom izjave“.

Nažalost, naši partneri su prekršili red djelovanja UO PIC-a i, unatoč našem stavu, samovoljno objavili „standardnu bilješku“. S tim u vezi naglašavamo da ova izjava ne odražava stavove cijele međunarodne zajednice u BiH te pozivamo na ignoriranje iste - navedeno je u saopćenju koje je objavljeno i na njihovoj Facebook stranici.


Objava na Facebook stranici Ambasade Ruske Federacije u BiH. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.