REAKCIJE

Politički analitičar Denis Čarkadžić za "Avaz": Svjedočili smo Dodikovom, ali i debaklu vanjske politike EU

Dodik igra upravo na tu kartu da pokaže da u EU ima zemalja ili njihovih ambasadora, koji će mu ipak dati jednu vrstu kredibiliteta u ovakvom jednom momentu, kada on to ne bi smio da dobije od njih – pojašnjava Čarkadžić

Čarkadžić: Nejedinstvo EU. Avaz

Piše: A. Bajramović

15.10.2021

Pokušaj sastanka u Istočnom Sarajevu jeste debakl Milorada Dodika, ali je istovremeno i debakl vanjske politike EU, jer se njegovom pozivu ipak odazvao određeni broj ambasadora. Ovo je u razgovoru za “Avaz” kazao politički analitičar, magistar evropskih integracija, Denis Čarkadžić. Povod za sazivanje sastanka, o čemu se tamo trebalo razgovarati i ko je otišao na sastanak kod Dodika, bit će poznati možda i u narednim satima, ali Čarkadžić smatra da je Dodik i pored debakla pokazao da EU nije ni dosljedna, ni jedinstvena o tome šta u ovom momentu uraditi u BiH.

- Evropska Unija, kada je u pitanju spoljna politika odluke uglavnom donosi konsenzusom i ovo danas je pokazalo jedan opšti haos koji u EU vlada spram zapadnog Balkana. Dodik to zna. Dodik zna da je “meki trbuh” tzv. međunarodne zajednice upravo Evropska unija i to se danas nažalost po ko zna koji put manifestovalo. Mislim da je to nešto što mi, manje više, znamo, ali mislim da Dodik igra upravo na tu kartu da pokaže da u EU ima zemalja ili njihovih ambasadora, koji će mu ipak dati jednu vrstu kredibiliteta u ovakvom jednom momentu, kada on to ne bi smio da dobije od njih – pojašnjava Čarkadžić.


Dodik je sam u ovome

Nejedinstvo u EU demonstrirano je samo par sati nakon što je iz njenog sjedišta odaslana poruka da je svih 27 članica jedinstveno u podršci teritorijalnom integritetu, suverenitetu BiH i da im svako ko to dovodi u pitanje “nije prihvatljiv”. Ovakve izjave, koje se često čuju, Čarkadžiću su irelevantne, jer BiH je suverena zemlja, članica UN-a.

- Ja mislim da gospodin Dodik na ovaj način pregovara sa međunarodnom zajednicom, na način da ovim prijetnjama želi da isposluje određene političke koncesije za sebe šta god to bilo. To je u zadnjih niz godina palilo, pogotovo kada je Brisel u pitanju. Sa Vašingtonom je potpuno drugačija priča. Sad je pitanje kako će reagovati zapad. Što se tiče SAD nemam nikakvu dilemu da će oni biti potpuno jasni i da će reagovati i kroz sankcije ako budu morali. Pitanje je da li će to pratiti EU. Danas smo vidjeli kako izgleda to “jedinstvo”. U samoj RS, Dodik je sam u ovome. Uvjeren sam da se dobar dio SNSD-a ne slaže sa ovim što on radi i da ga u retoričkom smislu prati jer mora. Ako se Dodik ipak odluči na neke konkretne poteze ja mislim da ga ni oni neće pratiti. Takođe nisam siguran da u određenom momentu gospodin Vučić neće povući ručnu i spasiti RS tako što će se riješiti Dodika – ističe Čarkadžić.

Crvene linije

Na pitanje da prokomentira odgovor probosanskih stranaka na krizu koja već predugo traje, Čarkadžić kaže da je potpuno normalno da postoje razlike među njima, ali ne i u ovakvoj situaciji. 

- U ovakvoj situaciji koja se dugo i najavljivala, ja mislim da ljudi od njih očekuju, ako ništa drugo, da se nađu za jednim stolom i da postave neke crvene linije i zauzmu određene stavove koji će biti zajednički. Nakon toga nek svako ide svojim putem. Međutim, koliko ja vidim od toga nema ništa – dodaje politički analitičar Denis Čarkadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.