FEDERALNI MINISTAR

Čampara: Pozivam ministra Podžića i Tužilaštvo BiH da pod hitno utvrde ko je anketirao pripadnike OS BiH

Tražim od ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića da pod hitno utvrdi da li su tačne tvrdnje Milorada Dodika

D. H.

Aljoša Čampara

Foto: Arhiv


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je izjavio da se među pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sprovodila anketa o spremnosti priključivanja bh. vojnika iz reda srpskog naroda neustavnoj i pravojnoj formaciji bosanskohercegovačkog entiteta RS. On je naveo da se navodno 80 posto pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda izjasnilo da su spremni napustiti Oružane snage BiH i priključiti se paravojnoj formaciji koju osniva SNSD.

Na tvrdnje Milorada Dodika reagovao je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara koji je pozvao ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da utvrdi ko je i po čijem odobrenju anketirao pripadnike Oružanih snaga BiH, a Tužilaštvo BiH da sprovede istragu zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela.

- Tražim od ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića da pod hitno utvrdi da li su tačne tvrdnje Milorada Dodika o anketiranju pripadnika Oružanih snaga BiH. Odnosno, da li je SNSD kao politička stranka anketirao pripadnike Oružanih snaga BiH, ko je odobrio anketiranje pripadnika Oružanih snaga BiH, ko je tačno bio izvršitelj i ko će snositi odgovornost za sprovođenje ankete čiji je krajnji cilj ispitivanje spremnosti pripadnika Oružanih snaga BiH da uruše odbrambeni sistem Bosne i Hercegovine, navodi Čampara.

Zakonom o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine jasno je precizirano da vojno lice na službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine neće preduzimati, usmjeravati niti predlagati aktivnosti za koje se zna, odnosno vjeruje da predstavljaju kršenje postojećih zakona, politika i propisa. Isto tako u Zakonu o odbrani BiH navodi se da se Oružane snage BiH ne mogu koristiti u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pozivam da se aktivno uključi u ovaj slučaj. Krivični zakon BiH definisao je podrivanje vojne i odbrambene moći i protivzakonito formiranje vojnih snaga kao krivična djela za koja je predviđena kazna zatvora“.

NA VRH

Podijeli članak na