TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog nezakonitog prometa oko 15 tona duhana

Optuženi se terete za neovlašten promet akciznih proizvoda u velikim količinama, čime je ostvarena velika nezakonita imovinska korist i oštećen budžet i građani BiH

L. M.

Tužilaštvo BiH

Foto: Arhiv


Tužitelj Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Josić Dragana, rođenog 1962. godine u mjestu Obudovac, Šamac, državljanin BiH, ranije osuđivan za istovjetno kazneno djelo; Josić Marka, zv. “Markan”, rođenog 1986. godine u Brčkom, državljanina BiH; Josić Jovane, rođene 1988. godine u Brčkom, državljanka BiH; Josić Jovana, rođenog 1991. godine u Brčkom, državljanina BiH i Petrović Nemanje, rođenog 1997. godine u Brčkom, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, tokom 2019. i 2020. godine, u mjestu Obudovac kod Šamca, postupali u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, tako što su vršili nezakoniti promet velikih količina duhana u listu i rezanog duhana, čije prometovanje građanima kao fizičkim osobama nije dozvoljeno, a koji nije bio obilježen propisanim akciznim markicama države Bosne i Hercegovine, te na taj način postupali protivno odredbama Zakona o akcizama BiH, za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i državi BiH, kao i građanima, plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

U optužnici se navodi, da su optuženi nezakonito pribavili oko 15.000 kilograma duhana, nakon čega su u posebnim prostorijama sa opremom, vršili rezanje duhana, a potom izrezani duhan vagali, pakovali i dostavljali kupcima u naručenim količinama, a koji su prodavali bez akciznih markica Uprave za neizravno-indirektno oporezivanje (UINO) BiH.

Optuženi su duhan stavljali u promet na području Brčkog i drugih mjesta, koji su najčešće prodavali u količinama od nekoliko desetina do nekoliko stotina kilograma, a nezakonite prodaje su otkrivene i dokumentirane u istrazi.

Prilikom pretresa prostorija koje koriste optuženi, pronađena je veća količina duhana, kao i specijalističke opreme i alata za preradu i obradu duhana.

Optuženi se terete da su počinili produljeno kazneno djelo –nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz članka 210a. kao i kazneno djelo nedopuštene trgovine iz članka 212. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Više o temi Tužilaštvo BiH

TUŽILAŠTVO BIH
Sastanak u Beogradu zbog hapšenja Edina Vranja
NA VRH

Podijeli članak na