SASTANAK U SARAJEVU

Ministar za evropske i vanjske poslove Majkl Linhart: BiH je visoki prioritet vanjske politike Austrije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić te članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su saveznog ministra za evropske i vanjske poslove Republike Austrije

N. Aj.

Sa današnjeg sastanka

Foto: Predsjedništvo BiH


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić te članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su saveznog ministra za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Majkla Linharta (Michael Linhart).

Na početku susreta članovi Predsjedništva BiH izrazili su dobrodošlicu novoimenovanom ministru vanjskih poslova Republike Austrije i čestitali na izboru na novu funkciju.

- Ministar je u svom pozdravnom obraćanju kazao da je odabrao zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu za prvu bilateralnu posjetu izvan Austrije, što potvrđuje da je Bosna i Hercegovina visoki prioritet vanjske politike Republike Austrije. Potvrdio je snažnu podršku Republike Austrije procesu evropskih integracija regije zapadnog Balkana, time i Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju.

  • Sa današnjeg sastanka

    Sa današnjeg sastanka

    Foto: Predsjedništvo BiH


Sigurnost i stabilnost cijele regije je ono čemu se daje akcenat ovom posjetom, a jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine su neizostavni za stabilnost regije, kazao je ministar i izrazio uvjerenost da je evropska perspektiva budućnost Bosne i Hercegovine i povezujući faktor za sve procese u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je rečeno da Bosna i Hercegovina i Republika Austrija njeguju tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose bez otvorenih pitanja, te da ima osnove za daljnji uspješan razvoj sveukupne bilateralne saradnje.

Pozdravljen je intenzitet kontakata na visokom i najvišem nivou, što svakako doprinosi daljem razvoju ukupnih bilateralnih odnosa i izražena nada da će biti nastavljen i ubuduće. Nakon ove dvodnevne posjete ministra vanjskih poslova Austrije, u ponedjeljak je predviđena posjeta predsjednika Parlamenta, a u decembru posjeta predsjednika Austrije Bosni i Hercegovini, što ide u prilog zainteresovanosti i podršci Republike Austrije za Bosnu i Hercegovinu i njen napredak.

Također, izražena je podrška angažmanu i radu austrijskog i ujedno najvećeg kontingenta u međunarodnim mirovnim snagama EUFOR Althea, koju i predvodi godinama.

Više o temi Predsjedništvo BiH

NA VRH

Podijeli članak na