AVAZ SAZNAJE

Iz Sarajeva za Dohu: Džaferović zvanično predložio Abdulaha Skaku za novog ambasadora u Kataru

Haris Lukovac, zvanično je prije dvije sedmice podnio ostavku na ovu poziciju i otišao na bolovanje, dok bivši gradonačelnik čeka novu poziciju

Džaferović i Skaka. Avaz

Piše: M. Aščić

15.10.2021

Redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon skoro dva mjeseca, zakazana je u ponedjeljak 18.oktobra u Sarajevu.

Sjednicu je zakazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.



Zvanično podnio ostavku

Sjednice nisu održavane zbog blokade iz Republike Srpske i nedolaska člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

No, Dodik je danas novinarima potvrdio da će doći na sjednicu, uz opasku da bi mogao dovesti i harmonikaše.

Prema informacijama "Dnevnog avaza", na dnevnom redu trebala bi se, ukoliko ne bude izmjena, naći i informacija o imenovanju novog ambasadora BiH u Kataru.

Haris Lukovac, zvanično je prije dvije sedmice zvanično podnio ostavku na mjesto ambasadora BiH u Kataru.

Njegov zahtjev za razriješenjem upućen je Predsjedništvo BiH koje mora potvrditi ovu odluku i imenovati novog ambasadora.

Saznajemo da je zvaničan prijedlog za novog ambasadora Abdulah Skaka, bivši gradonačenik Sarajeva. O tome se u proteklo vrijeme špekulisalo, ali nije bilo zvaničnog prijedloga. 


Pozicija obećana u Centrali SDA

Odluka o razriješenju Lukovca i imenovanju Skake nalazi se na dnevnom redu, nezvanično je rečeno za "Avaz" iz Predsjedništva BiH.

Lukovac je imenovan u februaru prošle godine na prijedlog člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, također na prijedlog Šefika Džaferovića. Ali, je zbog narušenih odnosa s ministricom Ministarstva vanjskih poslova BiH Biserom Turković, odlučio da se povuče.

Kada je u pitanju Skaka, njemu je ova pozicija obećana u Centrali SDA. Novi ambasador se imenuje tako što Džaferović Komšiću i Dodiku predlaže ime na sjednici koje se zatim potvrdi ili odbije.

Pitanje je hoće li imenovanje podržati Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.