NAKON SASTANKA S TURKOVIĆ

Ministar Linhart: Jedinstvo i suverenitet BiH preduslov za stabilnost regiona

Važno je da mandat EUFOR-a u BiH bude produžen, to je od vitalnog značaja za sigurnost i stabilnost BiH i cijele regije, rekla je Turković

Linhart i Turković održali pres konferenciju. Fena

N. Aj. / Fena

15.10.2021

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i savezni ministar za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Mihael Linhart (Michael) danas su u Sarajevu razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, situaciji u regionu zapadnog Balkana te o evropskim integracijama.

Ministrica Turković je na pres-konferenciji nakon sastanka kazala da Republika Austrija i ministar Linhart vrlo dobro razumiju trenutne izazove s kojima se suočava BiH i cijeloj regiji, te podržavaju evropski put.

- Očekujem da će još snažnije podržati reformske procese. Nemamo vremena za gubljenje. Pred nama je mnogo posla i ne vidim da građani, bez obzira na to gdje žive u BiH, imaju bilo kakvu korist od blokada - navela je ministrica Turković.

Ministri su na današnjem sastanku razmotrili i bilateralna pitanja, status ugovora i druge oblasti koje se tiču ekonomske saradnje. Kako je rečeno, austrijske investicije su značajne i vrijedne.

Pružiti šansu

Turković je istaknula da BiH ima veliki ekonomski potencijal te da ekonomija mora biti u fokusu.

- Naša želja je da mladim ljudima pružimo šansu da svoju budućnost grade u svojoj zemlji. Svjesni smo da krize poput aktuelne imaju poražavajući efekat, ne samo na ekonomiju, nego i na percepciju mladih koji sigurnost, stabilnost i budućnost sve češće traže negdje drugdje - navela je ministrica Turković.

Kazala je da je, po pitanju odbrane, uloga Austrije vrlo značajna, te da Austrija daje najviše vojnika u sastavu Misije Althea. Po njenim riječima, važno je da mandat EUFOR-a u BiH bude produžen. To je od vitalnog značaja za sigurnost i stabilnost BiH i cijele regije.

- Moramo jačati naše agencije za provođenje zakona i omogućiti im da efikasno rade svoj posao - istaknula je ministrica vanjskih poslova BiH.

Na kraju je kazala da će saradnja BiH i Austrije biti nastavljena i ojačana, te napomenula da se naredne godine obilježava 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između BiH i Austrije.

Bisera Turković. Fena

Savezni ministar za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Mihael Linhart je kazao da je svjesno odlučeno da se njegovo prvo putovanje u inostranstvo realizuje upravo u ovaj region, u BiH.

- Poslije mog imenovanja postavilo se pitanje prvog putovanja u inostranstvo. Svakako, ova regija je važna i odmah se mislilo na regiju, ali u okviru regije Bosna i Hercegovina je zemlja koja mi je na srcu i tako je donesena odluka da to bude BiH. Za mene ova posjeta predstavlja i znak i naše uvjerenje da bez članstva zapadnog Balkana i BiH u Evropskoj uniji, Evropska unija nije kompletna, odnosno projekat EU nije završen, a isto tako da su sigurnost i stabilnost u ovom regionu za nas i za cijelu Evropu veoma važni - naveo je ministar Linhart.

Kazao je da Austriju i BiH povezuje puno toga, puno više od same evropske perspektive. Veze su mnogostruke, kroz historiju, kroz različite sfere života, kroz lične kontakte.

Pomoć Austrije

Ministar Linhart je istaknuo da je Austrija u BiH i najveći investitor, te da su danas razgovarali i o tome da se i u tom području postigne više, da se još više prodube i ojačaju austrijske investicije u BiH.

- U vremenu pandemije se također pokazalo kako smo tijesno povezani. Za nas nema granica i bilo je nešto što se podrazumijeva samo po sebi da pružimo pomoć i podršku. Mi smo kroz puteve EU, ali i bilateralno pomogli da BiH dobije više od 500 hiljada doza vakcina protiv Covida-19 - naveo je ministar Linhart.

Naglasio je da će Austrija i dalje ostati solidarna u ovom pitanju, dodajući da pandemija, nažalost, nije stvar historije, nego je nešto što je sveprisutno svakodnevno u našim životima.

- Austrija vidi jedinstvo i suverenitet BiH kao neizostavan preduslov za sigurnost i stabilnost cijelog regiona. Za nas je to pitanje van diskusije. Za nas je potpuno jasno da je budućnost BiH u Evropi i mi kao Evropa moramo da ispružimo našu ruku prema BiH i ovom regionu još jače i jasnije. Mi kao Austrija treba da budemo partneri onih snaga koje su povezujuće i da budemo pouzdan podržitelj onoga što vodi naprijed cijelu zemlju - kazao je ministar Linhart.

Majkl Linhart. Fena

Istaknuo je da Austrija podržva integraciju BiH bez rezervi i "uvjereni smo da je ovaj zajednički projekat članstva u EU upravo povezujući element za cijelu ovu zemlju i njene unutrašnje stvari“.

Napomenuo je da je imao susret i s predstavnicima privrede te da je njihova poruka da privreda i privedna djelatnost za pretpostavku moraju imati i trebaju sigurno i stabilno okruženje.

- Dakle, sigurnost i stabilnost i funkcionirajuću državu, a upravo funkcionirajuća država, odnosno vladavina prava je nešto na čemu počivamo i čemu stremimo i mi. Za nas je veoma važno da svi u BiH konstruktivno sarađuju da bi se postigao ovaj cilj kretanja prema integraciji i konačne integracije u EU - naveo je Linhart.

Kazao je da je jučer sreo i visokog predstavnika, naglasivši da on ima punu podršku Austrije. Jutros je posjetio kontigent Altheta EUFOR snaga u BiH. Kaže da oni obavljaju izvrstan posao i da je njihova uloga veoma važna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.