ZABRINJAVAJUĆI IZVJEŠTAJI

Dr. Jasmin Nurković za “Avaz”: Ako se predamo virusu on će “počistiti” sve slabe među nama

Istraživač sa više od 550 citata u medicini i jedan od najmlađih naučnika Srbije, uzroke vidi u slaboj disciplini i ignoriranju stručnjaka i njihovih preporuka, ali i neblagovremenim i nesvrsishodnim mjerama

Nurković: Osloboditi se teorija zavjere. Avaz

Piše: A. Bajramović

16.10.2021

U dosadašnjem toku pandemije koronavirusa BiH je izgubila više od 11.100 svojih stanovnika, pokazuju zvanični podaci bh. zdravstvenih institucija. Epidemiološka situacija u BiH, ali i regionu Balkana, je loša, a posebno je komplicirana u našoj zemlji zbog kašnjenja sa vakcinacijom. 

Nesvrsishodne mjere

Dr. Jasmin Nurković iz Novog Pazara, istraživač sa više od 550 citata u medicini i jedan od najmlađih naučnika Srbije, uzroke vidi u slaboj disciplini i ignoriranju stručnjaka i njihovih preporuka, ali i neblagovremenim i nesvrsishodnim mjerama.

- Kad je trebalo da se “steže”, mjere su slabile. Slažem se da svi mi učimo u ovoj novoj situaciji, ali valja malo pogledati preko i vidjeti šta se dešava u svijetu i zemljama koje su naprednije. Nije pametno da se “predamo” virusu, jer svi naučni izvještaji ukazuju da će onda ovaj virus “počistiti” sve slabe jedinke. Uostalom, to je već poznato u veterinarskoj medicini, kod ptica i živine – upozorava Nurković.

Ako želimo izaći iz ovog vremena umiranja, dodaje, moramo se osloboditi teorija zavjere i vratiti u okvire nauke. Edukacija stanovništva i zdravstvenih radnika je važna, uloga medija ogromna, a političari se trebaju što manje miješati u donošenje odluka.

Scene koje će pamtiti zauvijek

- Tokom jula 2020. godine, kada je Novi Pazar bio hotspot Evrope, pomagao sam kolegama i pacijentima u trećoj smjeni u gradskoj bolnici. Scene koje sam vidio ostaće zauvijek upamćene. Mnogo je teško kad vam u jednoj smjeni umre 7 pacijenata na odjeljenju gdje nemate dovoljno ni ljudi, ni opreme, ni lijekova da to spriječite. Ova pandemija ponekad zaista izgleda kao prirodna selekcija, a ja ne bih želio da se to tako nastavi – ističe dr Nurković.

Visok procenat vakcinisanih nije garancija da ćemo se zauvijek riješiti koronavirusa. To pokazuju iskustva Singapura, grada – države koja je među prvima u Aziji naručila vakcine, te uspjela vakcinisati 83 posto stanovnika. Međutim, nakon popuštanja mjera broj inficiranih se svakih desetak dana udvostručavao, te su zabrane ponovo na snazi.

- Izvještaji iz Singapura nažalost nisu dobri. Nadali su se vraćanju starom načinu života, ali situacija nije tako jednostavna. Iako se radi o blažim kliničkim slikama i značajno manjoj smrtnosti, novo “otvaranje” im je povećalo broj pacijenata. Ovo neočekivano iskustvo biće razlog naučnog ispitivanja i diskusije u budućnosti – kaže dr Nurković.

Vakcinacija nema alternativu

Informacije iz Singapura ukazuju na neophodnost vakcinacije, jer većini inficiranih bolničko liječenje nije trebalo, 98,4 posto slučajeva imalo je blage ili simptoma uopće nije bilo, a preminulih je 0,2 posto, uglavnom starijih sa dodatnim oboljenjima. Ipak, virus nije zaustavljen. 

- Proces je trajao, a to je virus iskoristio da se pojača i napravi nekoliko izmjena da bi zaobilazio barijere u imunskom sistemu čovjeka. Osim toga, zbog kretanja i putovanja stanovništva teško je kontrolisati ulazak novih sojeva virusa u državu kao što je Singapur – pojašnjava dr Nurković.

Zbog toga je sve veći broj stručnjaka koji najavljuju da će korištenje maski i ograničena okupljanja i putovanja trajati još nekoliko godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.