SUD BIH

Završeno ročište u predmetu "Respiratori": Vasviji Vidović, advokatici Fadila Novalića, hakovan računar

Iscrpljujete svjedoka da bi dobili odgovore koje hoćete, kazao je sudija Perić na ispitivanje tužioca Mirze Hukljića

Fadil Novalić i Vasvija Vidović pri dolasku na Sud BiH. L. Memčić

Piše: B. Cerić

15.10.2021

U nastavku suđenja Fadilu Novaliću i ostalima optuženima u aferi "Respiratori" završeno je saslušanje svjedoka Hasana Ganibegovića, bivšeg šefa Ureda premijera Fadila Novalića.

Odmah na početku, i prije saslušanja ovog svjedoka, advokatica Vasvija Vidović, koja zastupa Novalića, kazala je Sudskom vijeću da je sinoć hakiran računar te da joj je uništena sva dokumentacija skupljana unazad 10 godina. Ona je naknadno novinarima kazala da to ne može sa sigurnošću povezati s ovim predmetom, ali  da će "vrijeme pokazati da ovaj slučaj ima ozbiljnu pozadinu". Slučaj je prijavila Federalnoj upravi policije (FUP).

Pisma namjere

Odgovarajući na pitanja Vasvije Vidović, Hasan Ganibegović je kazao da je pisma namjere prema Kini za kupovinu respiratora sačinjava tehnička sekretarica Bahra Džaka. U prvom pismu namjere od 2. aprila 2020. godine, džaka je koristila faksimil potpisa premijera FBiH.

U tom pismu su navedeni repiratori vrste HCVE003. Drugo pismo namjere od 4. aprila 2020. godine u kojem je navedena nabavka 100 respiratora ACM812 potpisao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Ganibegović je potvrdio da je to drugo pismo namjere zaista potpisao premijer Novalić. Svjedok je pojasnio da pismo namjere nije ponuda i nije obavezujući akt.

Bilo je mnogo pitanja za Ganibegovića i o viber grupi "Gensek" .

Ganibegović je također kasnije rekao da je u razgovoru s Bahrom Džakom i premijerom Novalićem kazao da nije bilo drugih ponuda osim "Srebrene maline" za kupovinu toliko velikog broja respiratora.

Svjedok je kazao da je premijer Novalić izražavao više puta začuđenost ugovorom o nabavci respiratora od "Srebrene maline", počevši od 25. aprila prošle godine i dočeka respiratora na aerodromu, kada je "držao govor različitog sadržaja u odnosu na ono šta mu je bilo iza leđa".

Istinitost navoda

Kako je Ganibegović tvrdio da je ispitivan u Tužilaštvu pod velikim pritiskom, te da je od njega traženo da kaže kako je sve rađeno po nalogu premijera, u tom pravcu su uslijedila i pitanja tužioca Mirze Hukljića koji je objasnio da su ona bila usmjerena iz toga razloga što je svjedok doveo u pitanje istinitost svojih navoda u istrazi, a na kojima se između ostalog temelji optužnica. 

Iznenada se uključio sudija Branko Perić koji je kazao da tužilac iscrpljuje svjedoka u pokušaju da ga diskredituje.

- Da li vam je svjedok potvrdio navode iz optužnice? Naravno da nije. Sada iscrpljujete svjedoka da bi dobili odgovore koje hoćete - kazao je Perić dodavši da je i ranije svjedočio o ovakvom ponašanju tužioca.

Tužilac Hukeljić je kazao da prestaje ispitivati svjedoka jer to "poslije ovakve izjave sudije nema smisla".

Sljedeće ročište zakazano je za 20. oktobar kada će biti saslušavana Edita Kalajdžić, sektar Ureda premijera Vlade FBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.