AMERIČKA AMBASADA U BIH

Specijalci FUP-a učestvovali u vježbi “Operation Alliance Shield”

Simulacijska vježba je provedena uspješno

Fu. M.

15.10.2021

Akcija u organizaciji Američke ambasade - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Policijski službenici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije učestvovali su danas u vježbi “Operation Alliance Shield” u organizaciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Ova vježba predstavlja simulaciju stvarne sigurnosne situacije i pripravnosti u hitnim situacijama s ciljem prikazivanja spremnosti, obučenosti i koordinacije policijskih i sigurnosnih službi u Bosni i Hercegovini.  Jedan od ciljeva vježbe je uspostava lanca zapovijedanja i kontrole radi efikasnije komunikacije i bržeg odgovora.

Osim policijskih službenika Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, u vježbi su učestvovali Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine kao i druge službe.

Vježba dio višemjesečne obuke bosanskohercegovačkih policijskih i sigurnosnih agencija sa Regionalnim uredom za sigurnost, sigurnosnom službom i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Ovakve vježbe se redovno provode širom svijeta s ciljema stvaranja sigurne zajednice.

Simulacijska vježba je provedena uspješno, a policijski službenici su prilikom izvođenja ove vježbe koristili helikopter, kao i ostalu neophodnu opremu za učinkovito djelovanje u ovakvim situacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.