NE DOVODI U PITANJE RS

Izetbegović: Podržavam usvajanje amandmana za koje je zainteresirana srpska strana, a koji se odnose na Jasenovac

On tvrdi da "neće biti centralizacije BiH, niti otcjepljenja Republike Srpske"

Izetbegović: Svi se čudimo nad tim što gledamo posljednji mjesec. Aleksandar Golić/RAS Srbija

Piše: N. Aj.

15.10.2021

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Banjoj Luci da bi lideri političkih stranaka u BiH trebali da razgovaraju bez utjecaja sa strane, odnosno tutora, kako je rekao.

- Moramo razgovarati i pronaći najbolja rješenja, jer narod sve više napušta BiH - rekao je novinarima Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA koje je usvojilo zaključke o situaciji u BiH.

On tvrdi da "neće biti centralizacije BiH, niti otcjepljenja Republike Srpske".

- RS neću nazvati genocidnom, niti je dovoditi u pitanje. Za zločine u proteklom ratu odgovorni su pojedinici, a ne čitav narod - rekao je Izetbegović i pozvao visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da "izršava svoje obaveze".

"Inckov zakon"

Lider SDA tvrdi da bi, nakon nametanja "Inckovog zakona", mogli biti usvojeni amandmani koji bi se odnosili na Jasenovac te da je on lično zainteresiran za to.

- Usvoje se amandmani za koje je zainteresirana srpska strana, a koji se odnose na Jasenovac. To ćemo podržati, a ja posebno, jer čovjek po kojem se ja zovem je ubijen u Jasenovcu. Ubijena su mi obojica dajdža - rekao je Izetbegović.

Naglasio je da ako se žele rješavati stvari, to je jednostavan izlaz.

- Mi moramo usvojiti zakon da bismo ga mogli mijenjati, dodati amandmane. To je jedini put i to se može uraditi sutra - rekao je Izetbegović.

Napomenuo je da SDA podržava zajednički izborni nastup probosanskih stranaka u Republici Srpskoj.

Izvorni Dejton ne postoji

Upitan da li je povratak izvornom Dejtonu ugrožavanje mira, Izetbegović je odgovorio da izvorni Dejton ne postoji.

– Dejtonski mirovni sporazum je kazao mi smo napravili koliko smo mogli sada i unutar sebe. Dejton je kazao da će se dalje mijenjati. U onome času, kada smo imali zaraćene strane, Dejtonski sporazum je bio tu da spasite život pacijentu. Ali, on još ne može da hoda, treba još niz operacija napraviti da bi prohodao. Te operacije su saglasno rađane poslije toga. Nema nazad, osim nekim nasiljem, a zna se kuda nas to vodi – rekao je Izetbegović

Govoreći o eventualnom sastanku i komunikaciji s Dodikom, Izetbegović je rekao da je "poslije onoga što je Dodik danas rekao u Sarajevu", njihova komunikacija nemoguća.

– Vidite kakve odgovore imamo. Na spremnost da se razgovara dobijemo niz uvreda. To je njegova komunikacija, ono što ste danas vidjeli u Sarajevu. Ne bih htio da dajem kvalifikaciju. Svi se čudimo nad tim što gledamo posljednji mjesec. Poslije ovoga kako je odgovorio, ta su vrata zatvorena za neki moj i njegov direktni kontakt. Kada druga i treća strana sazriju, onda je sastanak moguć – zaključio je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.